Akasia-blogiin kirjoitettiin Miika Saukkosen toimesta vuonna 2013 juttu Afrobeatiin liittyen. Samaan aikaan tuotettiin myös ensimmäisen kerran musikaalia Fela Kutin elämään pohjautuen. Nyt on ilo tiedottaa uudesta Afrojazz Clubista Helsingissä, jolla on hieman laajempi visio.

SUPERHELLE by Jussi Helttunen
Superhelle, kuva: Jussi Helttunen

Maailman parhaimpien jazzclubien joukkoon valitussa Storyvillessä starttaa uudistunut Afrojazz Club, joka kevään 2016 aikana tarjoilee suomalais-afrikkalaisten bändien parhaimmistoa. Kyseessä on monikulttuurinen ja -taiteellinen projekti jossa yhdistyvät musiikki, kuvataide, videotaide, tanssi ja lavastus. Visiona on luoda kanava hengen nostatukselle ja elämänilon juhlistamiselle sekä antaa tilaisuus kulttuurivaihdolle musiikin ja taiteen nimissä pitäen taiteellista rimaa korkealla. Livenä ja levyltä joka toisena torstaina alkaen 14.1. svengaavaa ja tanssiystävällistä afro-meininkiä: afrobeatia, afrofunkia, hi-lifea, afrojazzia, reggaeta, ethiojazzia, mbalaxia, maailmanmusiikkia. Monikulttuurisuus näkyy myös taiteilija Alvar Gullichsenin somistuksessa sekä maistuu Storyvillen ruokalistalla.

SilaFato_02_kuva-EevaJohansson (Medium)
SilaFato, kuva: Eeva Johansson

Afrojazz Clubilla esiintyvät kevään aikana mm. Sakari Kukon suomalais-senegalilainen Superhelle, suomalais-benininiläis-senegalilainen house-band Afrojazz Quintet vieraina mm. Sam Huber ja Ismaila Sané, suomalais-burkinafasolainen Faso Kan, balafon- ja koransoittaja-laulaja Maarika Aution johtama, malilaista musiikkia esittävä Sila Fato, afro-rootsrockbändi Bogolo, monikulttuurisen musikaaliyhteisön Fela Kuti-ylistys Afrobeat from the Heart Hossni Boudalin johdolla ja nigerialais-suomalainen aito afrobeat big-band Aiyekooto & Afrobeat International. Afrojazz Clubin kevätohjelman päättää kansainvälistä mainetta niittänyt suomalais-beniniläis-tansanialainen Helsinki-Cotonou Ensemble, joka aloittaa kesän Euroopankiertueensa keikalla Storyvillen Afrojazz Clubilla. Levyjä pyörittävät mm. Balkan Fever-klubeista tunnettu Dj Borzin jamivieraineen ja Bassoradion OUAGADOUGOU!-ohjelmaa juontava Dj Ibou alias Ilari Lovio.

Aiyekooto_3_photo_by_Sami_Mannerheimo (Medium)
Aiyekooto, kuva: Sami Mannerheimo

”Afrojazz Club voi tarjota musiikin- ja tiedonnälkäisille foorumin, jossa voi avartaa mieltään ja sieluaan” kiteyttää Piirpaukkeen perustajajäsen, Suomen world music-skenen edelläkävijä Sakari Kukko, joka on jo 40 vuoden ajan yhdistänyt jazzia, suomalaista kansanmusiikkia ja maailmanmusiikkia. Sakari Kukon uusi suomalais-senegalilainen yhtye Superhelle esiintyy Afrojazz Clubin avajaisissa 14.1.2016.

Sakari Kukko by Kalle Kaitala
Sakari Kukko, kuva: Kalle Kaitala

Afrojazz Clubin kevätohjelman päättää kansainvälistä mainetta niittänyt suomalais-beniniläis-tansanialainen Helsinki-Cotonou Ensemble, joka aloittaa kesän Euroopankiertueensa keikalla Storyvillen Afrojazz Clubilla. Monikulttuurisuus näkyy myös taiteilija Alvar Gullichsenin somistuksessa sekä maistuu Storyvillen ruokalistalla.

Helsinki_Cotonou_Ensemble-2 (Medium)
Helsinki-Cotonou Ensemble

Hengen nostatusta ja elämän ilon juhlistamista
Afrojazz Clubin perustivat taiteilija-muusikko Alvar Gullichsen ja muusikko-tuottaja Marko Roininen. Visiona on luoda kanava hengen nostatukselle ja elämänilon juhlistamiselle sekä antaa tilaisuus kulttuurivaihdolle musiikin ja taiteen nimissä, pitäen taiteellista rimaa korkealla. Vuodesta 2013 Afrojazz Clubeja on järjestetty Kumpulan Kylätilassa ja Korjaamon kulmasalissa. Klubien tuottajana/kuraattorina toimii Alvar Gullichsen, jonka maalaustaide myös toimii lavasteina. VJ:nä Klaus Nyqvist /Klaustrofobia. Kyseessä on monikulttuurinen ja -taiteellinen projekti jossa yhdistyvät musiikki, kuvataide, videotaide, tanssi ja lavastus. House bandeina toimivat Afrojazz Group ja Afrojazz Quintet, jotka koostuvat suomalaisista ja länsiafrikkalaisista ammattimuusikoista. Hanketta on tukenut Svenska Kulturfonden ja Musiikinedistämissätiö MES sekä uutena yhteistyökumppanina Kulttuurikameleontit ry.

Afrobeat from the Heart Kuva Pasi Klemetti
Afrobeat from the Heart, kuva: Pasi Klemetti

 

Kevään 2016 ohjelma:
14.1. Superhelle, Dj Borzin with Akim Color, perc
28.1. Afrojazz Quintet feat Sam Huber & Dj Borzin with Akim Color, perc
11.2. Faso Kan, Dj Ibou
25.2. Afrojazz Quintet feat Ismaila Sané, Bogolo, Dj Borzin
10.3. Sila Fato, Dj Ibou
24.3. Afrojazz Quintet feat Meissa Niang, Sakari Kukko & special guest Ismaila Sané, Dj Borzin
7.4. Afrobeat from the Heart, Dj Borzin
21.4. Afrojazz Quintet feat. Ismaila Sané, Dj Ibou
5.5. Ayiekooto & International, Dj Borzin
19.5. Helsinki Cotonou Ensemble, Afrojazz Quintet feat. Sam Huber, Dj Ibou

Afrojazz Club at Storyville
Museokatu 8, Helsinki
19-02. Showtime 22.
Liput 8€ / Tiketti, Lippupiste ja ovelta (+narikka 3 €)

Lisätietoja
Alvar Gullichsen, Club Producer
Marjo-Sisko Lindstedt, tiedotus ja markkinointi, Kulttuurikameleontit ry
Petteri Hasa, Music Manager, Happy Jazz Club Storyville