0

Hakuohjeet residenssi

RESIDENSSI

HAKUOHJEET

Residenssihakemukset käsitellään kaksi kertaa vuodessa. Hakuaika on jatkuva, eli hakemuksen voi jättää milloin tahansa. Hakuajan eräpäivän jälkeen hakemukset käsitellään noin 1-1,5kk sisällä.

Syksyn 2024 ja kevään 2025 haku päättyy 31.3.2024.

Residenssiin voi hakea kahdelle seuraavalle kaudelle (kevät- ja syyskausi). Meiltä voi myös tiedustella peruutuspaikkoja lyhyemmällä varoitusajalla.

Hakemuksessa tulee olla ansioluettelo ja vapaamuotoinen työsuunnitelma, josta käy ilmi residenssin ajankohtatoive. Residenssijakson pituus päärakennuksessa on 6-12 viikkoa ja tutkimuskeskuksessa 4-12 viikkoa. Tutustu rakennuksiin täältä.

Hakemuksessa tulee olla mukana lisäksi kuvaus  sekä suomeksi että englanniksi (oma ala, mitä teet residenssiaikana, noin 300 merkkiä välilyönteineen per kieli), jota voimme käyttää viestinnässä.

Hakemuksessa tulee käydä ilmi hakijan tai työryhmän tiedot:

-nimi/nimet kuten passissa
-yhteystiedot (sähköposti, puhelinnumero, katuosoite)
-syntymäaika
-mahdollinen jäsenyytesi yhteisöjäsenistössämme (katso lista alta)

Hakemukset liitteineen toimitetaan sähköisesti PDF-muodossa osoitteeseen hakemukset[a]villakaro.org.

HUOMIO! Tutustuthan residenssin kustannuksiin ennen kuin haet residenssipaikkaa.

 

Villa Karoon voivat hakea taiteilijat, kulttuuri- ja yhteiskunnallisten alojen ammattilaiset sekä tutkijat. Residenssi sopii hyvin niin oman tutkimuksen tekoon tai taiteellisen työn tekemiseen kuin myös esimerkiksi yhteisöllisten ja yhteistyöprojektien toteuttamiseen. Myös työryhmät voivat hakea Villa Karoon, jolloin jokaiselle jäsenelle myönnetään erikseen residenssipaikka.

Villa Karon henkilökunta auttaa kontaktien löytämisessä ja työskentelyn järjestämisessä. Ihanteellista on, jos residenssiin valittu pystyy myös tarjoamaan jotakin paikalliselle yhteisölle.

Kutsumme vuosittain myös länsiafrikkalaisia ammattitaiteilijoita, tutkijoita ja kulttuurialan ammattilaisia residenssiin ilman viikkovuokrakuluja tai toimistomaksua ja tarjoamme pienen stipendin työskentelyä ja materiaalikuluja varten.

Residenssiin ovat tervetulleita myös avecit, ikäraja 16 vuotta. Avecin nimi ja yhteystiedot pitää ilmoittaa ennen residenssin alkamista.

Kutsumme vuosittain 4-6 länsiafrikkalaisia* ammattitaiteilijaa, tutkijaa ja kulttuurialan ammattilaista residenssiin ilman viikkovuokrakuluja tai toimistomaksua ja tarjoamme pienen stipendin työskentelyä ja materiaalikuluja varten.

Hakemukset ansioluetteloineen ja työsuunnitelmineen englanniksi tai ranskaksi osoitteeseen info@villakaro.org.

Mikäli hakijalla on jo rahoitus residenssiä varten, käsittelemme hakemuksen yhteishaussa, joten vuosittain voi länsiafrikkalaisten määrä olla korkeampi kuin 6 henkilöä.

*Länsiafrikkalainen hakija on henkilö, jolla on yhdestä länsiafrikkalaisesta maasta passi tai henkilökortti. 

 

Residenssiin valitaan henkilöt ensisijaisesti työsuunnitelman perusteella. Arvostamme hakemuksissa erityisesti yhteistyötä ja vuorovaikutusta beniniläisten ja länsiafrikkalaisten kollegojen sekä Grand-Popon paikallisyhteisön kanssa. Meillä on käynnissä ympäristöohjelma, joka painottuu luontokadon, kierrätyksen ja ilmastonmuutoksen teemoihin. Residenssin taiteilijoiden ja tutkijoiden vapaa osallistuminen näiden teemojen työstämiseen ja pohtimiseen yhdessä kumppaniemme kanssa on erityisen tervetullutta!

Hakemukset arvioi erillinen lautakunta ja lopulliset päätökset tekee Villa Karon hallitus. Päätöksiä ei perustella hakijoille.

Yhteisöjäsenistöön kuuluminen tai kuulumattomuus ei vaikuta mahdollisuuteen tulla valituksi residenssiin, vaan haluamme kartuttaa tietoa residenssiläisten ja jäsenistömme yhteyksistä.

 

Villa Karon myöntämä residenssipaikka sisältää

- lentokenttäkuljetukset Cotonou/Lomé – Grand-Popo – Cotonou/Lomé
- residenssihuoneen, aamiaisen, siivouksen, pyykkäyksen ja wifi-yhteyden
- avun ja tuen matkan suunnittelussa ja paikan päällä Beninissä

 

Residenssiin tulijan omia kustannuksia ovat

- varausmaksu 200 €
- matkakustannukset Beniniin (meno-paluulennot yleensä noin 1000-1500 €)
- viikkovuokra päärakennuksessa 120 € /vko/hlö ja tutkimuskeskuksella (VKRC) 200 € /vko/hlö, työparin jakaessa huoneen yhteenlaskettu viikkovuokra on päärakennuksessa 180 €/vko/huone ja VKRC:ssä 300 €/vko/huone
Villa Karo laskuttaa aina kokonaisen viikon (ma-su)

- viisumi 100 € (90pv) ja matkavakuutus
- malarialääkkeet ja rokotukset (keltakuumerokotus on pakollinen kaikille maahan saapuville, malarialääkkeiden hinta rippuu matkan kestosta ja valitusta lääkkeestä)
- hotelliyö Cotonoussa Beniniin saavuttaessa iltalennolla, noin 15-50 €
- mahdolliset Villa Karon ekskursiot ja omat retket
- laajamittaiset tulkkauspalvelut (esim. omaa työskentelyä varten)

Åbo Akademi
Finlands svenska författareförening
Helsingin yliopisto
Juho ja Maria Lallukan taiteilijakotisäätiö
Ornamo ry
Suomen Arkkitehtiliitto SAFA
Suomen Kirjailijaliitto ry
Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry
Suomen Säveltäjät ry
Suomen tanssi- ja sirkustaiteilijat STST
Suomen tietokirjailijat ry
Taideyliopisto
Turun yliopisto
Wikimedia Suomi ry

 

– Millä kielellä hakemus tulee kirjoittaa?
–> Työsuunnitelman voi laatia suomeksiruotsiksi, ranskaksi tai englanniksi.

– Kuinka pitkä residenssijakso voi olla?
–> Villa Karon residenssijaksojen pituus on enintään 12 viikkoa. Tätä pidempiä residenssijaksoja ei myönnetä. Suositus minimiajaksi on 6 viikkoa.

– Kuinka pitkä hakemuksen tai työsuunnitelman pitää olla?
–> Ei liian pitkä.

– Voisinko saada teiltä apua yhteistyökumppaneiden löytymiseen?
–> Voit, jos sinut valitaan residenssiin.

– Voinko täydentää hakemusta lähettämisen jälkeen?
–> Kannattaa tehdä kerralla hyvä.

– Voiko residenssiin ottaa avecin mukaan? Tuleeko se käydä ilmi hakemuksessa?
–> Avecit ovat tervetulleita ja sen voi ilmoittaa myös myöhemmässä vaiheessa. Ikäraja 16v.

 

Elinolosuhteista Beninissä ja Villa Karossa kerrotaan lisää Villa Karon ABC-kirjassa, jonka voi tilata Villa Karon Helsingin toimistosta (15e, sis. Grand-Popon kartta). Kaikki valitut saavat kattavan sähköisen infopaketin ja mahdollisuuden osallistua info-tilaisuuteen.