Muusikko Ilpo Jauhiainen, kevään 2013 stipendiaatti, kertoo Villa Karossa syntyneistä musiikkiprojekteistaan ja uuden levynsä, Arrival Cityn, teosta.

 

Matkustin stipendiaatiksi Villa Karoon helmikuussa 2013 yhtenä tarkoituksenani työstää uutta albumiani Arrival City mahdollisesti yhteistyössä paikallisten muusikoiden kanssa siellä. Levy oli saanut alkunsa kaksi vuotta aiemmin tehdessäni teoksen nigerialais-amerikkalaisen kuvataiteilija Odili Donald Oditan kanssa Another Africa -verkkojulkaisuun: olin löytänyt maiseman, jossa elektroninen sävellys yhdistyi länsiafrikkalaisiin musiikkivaikutuksiin itseäni kiehtovalla tavalla (paikka, jota jo 6-vuotiaana olin hakenut kotimme sähköuruilla nähtyäni dokumentin ”jostakin afrikkalaisesta” kylästä).

SAMSUNG

Ensimmäinen mahdollisuus yhteistyöhön löytyi heti ensi vierailulla Victor’s place -rantabaarissa: kun paikalle sattunut Leea Pienimäki-Amoussou kuuli, että olin ”äänitaiteilija”, hän esitteli minut heti ”sanataiteilija” John Follakselle, ja ajatus äänien ja sanojen yhdistämisestä syntyi. Victorin (tai Simonin, joka sitä ylläpitää) baarista tulikin luova retriittini, jonne lähes joka ilta rantaa pitkin matkasin, häkeltyneenä päiväntasaajan tähtitaivaasta ja kuutamosta. Työstimme alun perin materiaalia Cotonoun Yes Papa -baarissa järjestettävään suomalais-afrikkalaisiltaan, jossa esiintyisimme yhdessä grandpopolaisten World Music System ja CLAN -yhtyeiden sekä tapahtuman ideoineen Gil Gnonnaksen ja hänen bändinsä kanssa. John oli kuitenkin saanut väärän tiedon soittoajastamme, myöhästyi, ja päädyin esittämään kappaleet sanattomina, tosin CLANin muusikoiden taitavan improvisaation pelastamana. Myöhemmin kehitimme yhteistä minialbumia (äänitellen aina Victor’sin puupenkeillä palmujen alla, Linnunrata ja kuutamo kattona). Matkusteluni ja Johnin menojen vuoksi suunniteltu studioäänitys Cotonoussa jäi kuitenkin lopulta toteutumatta, ja palasin Suomeen vain kokoelma Johnin improvisaatioita mukanani. Yksi näistä kuitenkin löysi paikkansa albumini nimikkoraidalta.

Sedou Traoré ja Adjadohoun Leutamini Ouagadougoussa - kuva Ilpo Jauhiainen
Sedou Traoré ja Adjadohoun Leutamini Ouagadougoussa

Äänitin myös CLAN-yhtyeen muusikoita Georgesia, Adjadohounia ja Abdoulayeta Villa Karossa sekä bobolaisia muusikoita Ouagadougoussa, Burkina Fasossa. Nämä otokset odottavat soveltamista seuraaviin teoksiini. Vierailin lisäksi Lagosissa, Nigeriassa, jossa jatkoin Kiasman ARS11 -näyttelystä alkusysäyksen saanutta yhteistyötäni äänitaiteilija Emeka Ogbohin kanssa: hänen Lagosin äänimaisemat muodostavat oman kerroksensa albumilleni. Olemme julkaisemassa myös yhteislevyn LOS-HEL, jolla Helsinki ja Lagos kohtaavat ajatusten, äänien ja sävellyksien muodossa. Lagosista tulee myös yksi levylläni vierailevista laulajista, Diana Bada: tapasimme vihdoin kasvotusten, ja hän vei minut syvemmälle kaupungin musiikkimaailmaan.

Lagos Soundscapes - photo by Emeka Ogboh
Lagos Soundscapes – kuva Emeka Ogboh

Istuessani erään auringonlaskun aikaan Villa Karon yläkerran kuistilla ilman halki alkoi kantautua hyvin houkuttelevaa rummutusta ja suorastaan lumoavaa laulua. Lopulta oli annettava periksi ja juostava katsomaan, mistä musiikki kumpusi. Kyseessä oli paikallinen trio Juliette, Gabriel Teko ja Gustave Dylamour harjoittelemassa viereisessä Lissa Gbassassa, ja heidän musiikkinsa omaperäinen yhdistelmä nykyisyyttä ja perinteistä. Ehdotin yhteistyötä, ja jo parin päivän päästä Gustave ja Gabriel olivat kirjoittaneet sanat ja vokaalimelodiat kahteen kappaleeseeni. Äänitimme yhdessä Lissa Gbassan ateljeista lapset, koirat, linnut ja meri taustaääninä (lopullisessa miksauksessa jouduin kuitenkin häivyttämään nämä pois), ja se nopeus ja vaivattomuus, millä heidän hienot sanansa, melodiansa ja otoksensa näyttivät syntyvän, oli hämmentävää. Ongelmitta ei täysin tosin selvitty, erimielisyyksiä tuli rahasta tai lähinnä siitä, missä vaiheessa projektia se tulisi maksaa ja mitä se kattaisi. Pääsimme kuitenkin sopuun, ja Gustaven vokaalit päätyivät lopulta parantamaan albumini nimikkoraidan.

Adjan kitara - kuva Ilpo Jauhiainen-1
Adjan kitara

Hämmästyttävä tapaus sattui Gabrielin työstämän Wild At Dusk -kappaleen kanssa: alun perin kappaleeseen oli tehnyt lausutun runon kenialainen taiteilija Wanja Kimani, ja se kertoi hänen ystävättärestään, joka oli riistänyt itseltään hengen, ketään siitä varoittamatta, ongelmistaan kenellekään avautumatta. Wanjan koskettava runo ei kuitenkaan tuntunut istuvan rytmikkääseen taustaani, ja Gabriel ei tiennyt sanoista mitään, kun annoin hänelle instrumentaaliversion. Äänitettyämme hän sitten käänsi foninkielisen laulunsa minulle; se kertoi nuoresta naisesta, joka olisi voinut löytää onnen, jos hän vain olisi jaksanut odottaa, nähdä pidemmälle. Olin häkeltynyt. Päätös yhdistää nämä kaksi erilaista vokaalia päällekkäin samaan teokseen syntyi siltä istumalta.

SAMSUNG

Kuvat: Ilpo Jauhiainen, Taru Itälinna ja Emeka Ogboh

Ilpo – Arrival City (2013)

Arrival City on Ilpo-nimellä julkaisevan säveltäjä, tuottaja ja äänitaiteilija Ilpo Jauhiaisen toinen albumi, ja se yhdistää vaikutteita erilaisesta länsiafrikkalaisesta musiikista uuteen urbaaniin poppiin ja kokeellisempaan elektroniseen sävellykseen. Albumin vokaaliosuuksista vastaavat artistit Diana Bada, Wanja Kimani, Sade Aboderin, Lee Clough, Gabriel Teko, Gustave Dylamour ja John Follass – niin lauletussa, puhutussa kuin abstraktissa muodossa – ja äänimaisemista mm. äänitaitelija Emeka Ogboh (Lagos Soundscapes).
 
Albumia on innoittanut ajatus globaaleista suurkaupungeista, joihin ihmiset paremman elämän toivossa muuttavat: tämän muuttoliikkeen luomat uudet ekosysteemit, ihmistarinat niiden keskellä, uudet mahdollisuudet, skenet ja kurjuudet, mitä nämä keskittymät edustavat; sitä on innoittanut myös ihmisten kansainvälisestä yhteistyöstä ja kohtaamisista syntyvä näkymättömämpi geografia.
Albumia on työstetty ja äänitetty Beninissä, Burkina Fasossa, Etiopiassa, Keniassa, Nigeriassa, Senegalissa, Suomessa ja Togossa. Albumi on julkaistu digitaalisena omakustanteena 10.10.2013, ja se on saatavilla kaikista tunnetuista musiikin verkkokaupoista ja suoratoistopalveluista sekä artistin kotisivuilta osoitteessa http://ilpo.bandcamp.com . Alkuperäisen kansitaiteen on luonut ja suunnitellut Linda Förstner, ja albumin on tuottanut Ilpo Jauhiainen.
 
Ilpo - Arrival City - artwork by Linda Förstner Ilpo Jauhiainen on säveltäjä, musiikkituottaja ja äänitaiteilija (s. 1977 Iisalmessa). Hän tekee yhteistyötä kansainvälisesti eri taiteen- ja kulttuurialoilla, musiikkituotannosta taideinstallaatioihin, tanssista ja esitystaiteesta elokuvaan ja uuteen mediaan. Esikoisalbumi Shimmer & Bloom on julkaistu 2011 ja toinen levy Arrival City 2013. Musiikillisena kiinnostuksena ovat popmusiikin ja äänitaiteen mahdollisuudet ja yhdistelmät, maailman uudet musiikkityylit, nykysävellys ja generatiivinen musiikki. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä.
 

Yhteystiedot:

Email ilpo.jauhiainen@gmail.com
Mobile +358 44 565 5989
Facebook www.facebook.com/ilpo.music
SoundCloud soundcloud.com/ilpo
Bandcamp ilpo.bandcamp.com/