Teksti ja kuvat: Olli Laine

Dokumentaristina haluan laajentaa tarinankerronnan välineitä ja osaamistani. Siksi opiskelen elokuvakerrontaa, jossa kuva on perinteisen kaksiulotteisen kankaan sijaan pallomainen, 360 asteen video. Valmista elokuvaa katsotaan VR-headsetillä (Virtual Reality), jolloin katsoja pääsee virtuaalisesti kuvauspaikalle. Siellä hän voi kääntyillä ja katsella vapaasti ympärilleen; nähdä ja kuulla ympäröivän maailman sellaisena kuin se on kuvaushetkellä ollut. VR-dokumenttielokuvassani nimeltään INDIGENOUS kuvaan arkea globaalissa etelässä (Grand-Popo, Benin) ja globaalissa pohjoisessa (Inari, Suomi). Lopputuloksena on VR-laseilla katsottava dokumenttielokuva, joka kertoo alkuperäiskansojen elämästä 2010-luvun lopulla. Katsoja-kokijan tehtäväksi jää nähdä eroavaisuudet ja yhtäläisyydet näiden ulkoisesti kovin vastakkaisten maailmojen välillä.

VR-elokuvaa kuvataan ns. 360 asteen kameralla, joka kuvaa ja äänittää ympäristöään joka suuntaan. Valmista elokuvaa katsoessaan kokijan pää, silmät ja korvat ovat ikäänkuin kameran paikalla. Tässä tallennetaan lokaatiokuvaa valtameren rannalta Grand-Popossa.

Villa Karon residenssissä syksyllä 2018 seurasin grandpopolaisen Donald ”Dodo” Agbodjakinin elämää, mm. maanviljelyä, kalastamista, tanssimista ja musisoimista, ruuanlaittoa ja syömistä. 

VR-elokuvan päähenkilö Donald Agbodjakin ja elokuvan ohjaaja Olli Laine ensimmäisen kuvauspäivän päätteeksi. 360-purkkiin saatiin Dodon työskentelyä chiliviljelmillään. Dodon kädessä kuvauksissa käytetty 360-kamera.

Donald Agbodjakin katsoo ensimmäistä kertaa eläissään VR-elokuvaa. Dodon silmien edessä pyörii raakamateriaalia INDIGENOUS-elokuvan ensimmäisistä Beninin kuvauksista.

Kalastus on merkittävä elinkeino Donald Agbodjakinille.

Linkkejä:

Virtual Cinema Lab -yhteisö: http://virtualcinema.aalto.fi/

Profiilini VCL:ssä  http://virtualcinema.aalto.fi/view/olli-laine/

Projekti VCL:ssä: http://virtualcinema.aalto.fi/view/indigenous-vr-documentary/