Lähdin Villa Karossa työskentelevän harjoittelijan Hillan kanssa kahden päivän matkalle Cotonouhun. Paluupäivän aamuna päätimme käydä tutustumassa Keith Haringin näyttelyyn Fondation Zinsoun museossa. Saavuimme paikalle kymmenen minuuttia ennen museon avautumista.

Istuuduimme odottamaan museon kivetykselle. Kova helle, pakokaasut ja meteli tekivät olon todella tukalaksi, ja mieli kaipasi jo kotimaan raikkaita tuulahduksia, kun editsemme käveli nuori poika kevyin askelin, kilkutellen rytmikkäästi kädessään olevia saksia. Vau, mikä svengi ja elämänilo, ajattelin. Tämä on Afrikka! Myöhemmin sain kuulla, että poika oli todennäköisesti sokea, sillä sokeilla on täällä tapana pyytää rahaa siten, että he ”soittavat” toisessa kädessään saksia rytmikkäästi, ja toisessa kädessään heillä on hattu, johon he keräävät rahaa. Ajatus on, että he eivät ainoastaan pyydä apua, vaan tekevät jotain, mikä ilahduttaa muita.

Afrikassa suuret vastakohtaisuudet kohtaavat, ja Afrikka avaa länsimaalaiselle matkailijalle paljon uusia ovia, näyttää peilin, jonka kautta voimme nähdä myös itsemme, maailmassa. Kun katsomme maailmaa, katsomme samalla sisäämme.

Teksti: Sirpa Aalto
Kuvitus: Julia Autio