Vuoden 2015 Pronssipanttereita myönnetään tänä vuonna kaksi – tai vielä oikeammin kolme – kappaletta! Villa Karon juhlavuoden 2015 keskikesän päätapahtuma on vuosittainen tilaisuus, jossa nämä palkinnot jaetaan. Vuonna 2015 Pronssipantterit saavat Ujuni Ahmed sekä Hyvästi Afrikka -dokumenttielokuvan päähenkilöt Riitta Kujala ja Catherine ”Kata” Othieno.

Pronssipantteri kuva

Ujuni Ahmed on nuoriso-ohjaaja, joka on näkyvästi ja rohkeasti ottanut kantaa Suomessa asuvien somalien asemaan, oikeuksiin, velvollisuuksiin ja vastuunkantamiseen yhteisössä sekä yhteisön ulkopuolella.

 

Hyvästi Afrikka -dokumenttielokuvan yli 25 vuotta Ugandassa kehitysyhteistyötä tehnyt suomalinen Riitta Kujala ja ugandalainen Catherine Othieno valistavat katolisia, muslimeja ja anglikaaneja seksuaali-, terveys- ja tasa-arvoasioissa. Elokuva kertoo naisten voimaantumisen merkityksestä yksilölle, yhteisölle ja globaalille kehitykselle. Elokuvan on ohjannut Iiris Härmä ja se on esitetty muun muassa Docpoint – Helsinki Documentary Film Festivalilla sekä Finnkinossa. Katso elokuvan traileri tästä:

 

Riitta&Kata3
Riitta ja Kata

 

Nämä kolme rohkea ja vahvaa naista, Ujuni, Riitta ja Kata ovat avanneet ovia vilkkaalle monikulttuuriselle keskustelulle eikä vaikeistakaan aiheista ole vaiettu.

Vuonna 2001 perustettu Pronssipantteri on Villa Karon kulttuuripalkinto, joka myönnetään vuosittain henkilölle, yritykselle tai yhteisölle, joka on merkittävällä tavalla edistänyt yhteisymmärrystä sekä vähentänyt ennakkoluuloja eri kulttuurien välillä.

Pronssipantterin historia juontaa kauas 1500-luvun Beninin kuningaskuntaan, nykyisen Nigerian alueelle. Pantteri tai leopardi oli hallitsijan symboli: kuningasta itseään kutsuttiin ”Leopardin pojaksi” ja ylistettiin ”Leopardiksi – Maailman kuninkaaksi”. Villa Karon Pronssipantteri-palkinto on näyte Beninin kuningaskunnan kuuluisasta pronssikäsityötaidosta.

Pronssipantterin saajat 2001–2015

2001 Heikki Salojärvi, kirjankustantaja ja suomentaja
2002 Kaisu Isto, Ylen filmiostaja
2003 Aune Laaksonen, Keravan taidemuseon johtaja
2004 Antonia Ringbom, animaatio-filmiohjaaja
2005 Hasse Walli, säveltäjä, muusikko
2006 Ritva Siikala, teatteriohjaaja, kulttuurikeskus Kassandran perustaja
2007 Marjo Kaartinen, kulttuurihistorian dosentti
2008 Olli Löytty, tietokirjailija
2009 Wilson Kirwa, juoksija, satukirjailija
2010 Miia Jonkka, dokumenttiohjaaja
2011 Tiina Lindfors, tanssija, koreografi
2012 Li-Lo Söderholm, Norsenin yläasteen rehtori
2013 Iso Numero, kaduilla myytävä kulttuurilehti
2014 Helsinki African Film Festival (HAFF)
2015 Ujuni Ahmed, nuoriso-ohjaaja & Riitta Kujala ja Catherine Othieno, Hyvästi Afrikka -elokuvan päähenkilöt