Akpén numero 2/2014. Kannen kuva:
Kannen kuva: ”Bjombo si kantaa pikkuveljeään”, satoa Veera Pitkäsen järjestämästä valokuvaustyöpajasta keväältä 2014

Akpé-lehden tuoreessa numerossa Linnea Olamo ja Kwassi Akpladokou kirjoittavat ebolan vaikutuksista sekä käsittelystä julkisuudessa: sairaus on tragedia sitä koskettaville maille, mutta elää samalla omaa elämäänsä mediassa.

Vodun-uskontoa tarkastellaan monelta eri kannalta. Veera Pitkänen ja Anniina Mustalahti tutustuivat viime keväänä uskontoon yhdessä togolaisessa luostarissa asuvien lasten kanssa: valokuvatyöpajassa lapset kuvasivat elämäänsä ja arkeaan. Vodunin saloihin – tai erikoiseen ristiriitaan – johdatteli myös beniniläinen pop-artisti. Uskonto kohdattiin haastatteluiden sekä yhteisöllisen toimintatutkimuksen avulla.

Félix Adje kertoo haastattelussa, miten vodun suhteutuu sen ympärillä yhä enemmän pyörivään turismibisnekseen. Victor Amoussou puolestaan kirjoittaa uskonnosta ja sen merkityksistä sekä vaikeuksista selittää vodunia. Kielellä on suuri merkitys tiedon välittämisen kannalta, ja tarvitaan jatkuvaa kääntämistä ja kommunikaatiota, jotta beniniläinen kulttuuri avautuu länsimaisille kielille ja länsimaiselle katseelle.

Kielestä ja sen merkityksistä kirjoittaa myös Jaana KapariJatta, joka vieraili syksyllä Villa Karossa. Hän kysyy, mitä nimiä asioille annetaan Grand-Popossa? Eräs tiedon välittämisen ja oppimisen kanava ovat museot, ja Julia Autio kirjoittaakin museotoiminnan pedagogisista merkityksistä sekä vierailuistaan Ouidahin museoissa.

Lisäksi numerossa kurkistetaan Villa Karon syksyyn, Tanja Seppänen kirjoittaa beniniläisestä pukeutumisesta ja MattiJuhani Karila muistelee Villa Karon pitkäaikaista ystävää, Tapani Mikkosta.

Numeron lopuksi käännytään musiikin ja kirjallisuuden puoleen: Wilhelm Kvist kirjoittaa tapaamisestaan Noël Saïzonoun kanssa sekä suomalais-beniniläisen Helsinki-Cotonou Ensemblen synnystä, MattiJuhani Karila haastattelee säveltäjä Mikko Heiniötä ja Tytti Oittinen arvioi Juha Vakkurin Afrikka-trilogian.

Sisällys

Linnea Olamo & Kwassi Akpladokou:
Näkökulmia ebolaan 3 & 4
Toimitukselta:
Kevään 2015 stipendiaatit
Emmi Holm:
Villa Karon syksy 5
Matti-Juhani Karila:
Tapani Mikkosen muistolle 6
Veera Pitkänen:
Tarinoiden jäljillä 9 (teksti on luettavissa myös täällä lisäkuvituksin)
Anniina Mustalahti:
Kohtaamisia setelinnälkäisten henkien kanssa 10
Anna Ovaska:
Haastattelussa Félix Adje 13
Victor Amoussou:
Vodun: koko elämä 13 (teksti on luettavissa ranskaksi täällä)
Julia Autio:
Museopedagogiaa Beninissä ja yleisesti 15
Jaana Kapari-Jatta:
Kielipuoliasioita 17
Tanja Seppänen:
Yksilöllistä ja yhteisöllistä pukeutumista 19 (teksti on luettavissa myös täällä lisäkuvituksin)
Wilhelm Kvist:
Ett av den västafrikanska musikens ansikten 21
Matti-Juhani Karila:
Haastattelussa Mikko Heiniö 23
Tytti Oittinen:
Arvio Juha Vakkurin matkatrilogiasta 26

Aiemmat Akpén numerot ovat luettavissa täältä, tuore numero myös tulossa!