Kevätkauden ensimmäiset stipendiaatit (sekä allekirjoittanut) ovat alkaneet jo hiljalleen asettua taloksi Villa Karoon ja tottua Grand-Popon elämän päivittäiseen kiertokulkuun – sen verran kuin siihen tottuminen nyt ylipäätään on suomalaiselle mahdollista. Fiiliskierrokselle päätyi ensimmäisenä jo ennen vuodenvaihdetta saapunut jazz-saksofonisti Manuel Dunkel, tuttavallisemmin Manu, jolla on jo alkanut kolmas viikko Villa Karossa.

-Olen jo alkanut tottua ilmastoon, afrikkalaiseen aikakäsitykseen ja käytäntöihin täällä kylällä sekä Villa Karossa, Dunkel listaa. Hänen ensivaikutelmansa Saharan eteläpuoleisesta Afrikasta liittyivät voimakkaasti aisteihin.

-Ensimmäiset asiat, jotka huomasin, olivat katuvalojen puutteesta johtuva pimeys, sekä omanlaisensa tuoksu. Jokaisella maalla on omansa, mutta täällä se muodostuu ehkä juurikin asioiden runsaasta polttamisesta. Ensipäivien lämpö katosi harmattanin [aavikolta tulevan pohjoistuulen, toim. huom.] myötä, ja taivaskin muuttui harmaammaksi.

Beniniin Dunkel lähti etsimään vaikutteita paikallisesta musiikista.

-Suunnitelmanani on säveltää pienelle jazzyhtyeelle, ja yhdistää siihen mukaan myös beniniläistä musiikkia, erityisesti rytmiikkaa. Olen saanutkin kuulla oikein hyvää paikallista musiikkia, etenkin perinteistä sellaista. Vodun-päivän festivaalit olivat hyvä paikka kuunnella, ja yllättävissäkin tilanteissa törmää mielenkiintoiseen musiikkiin, kuten lauluyhtyeen kulkiessa illalla kadulla lyömäsoittajineen, tai aamuvarhain herätessä, Dunkel kertoo. Hän oli jo Suomessa tutustunut joihinkin paikallisiin muusikoihin, mutta pääsi lähestulkoon heti saavuttuaan tositoimiin.

-Kysyttiin, haluanko soittaa neljän päivän päästä konsertin paikallisten kanssa, ja hetken vain mietittyäni vastasin kyllä! Olin seuraavana päivänä löytänyt jo lyömäsoittajan ja paikallisen instrumentin balafonin soittajan. Kokoonpano oli haasteellinen, mutta oli kiehtovaa tehdä heidän kanssaan puolen tunnin esiintyminen. Rumputunnilla en vielä ole käynyt, mutta eiköhän sekin ole vielä edessä, tai ainakin ideanvaihtosessio paikallisten kanssa.

Dunkel on melko varma siitä, että paljon mielenkiintoista tulee vielä tapahtumaan seuraavien kolmen viikon aikana.

-Odotan tietenkin monelaisia musiikillisia ja kulttuurisia elämyksiä. Harjoiteltua ja sävellettyä tulee varmasti, täällä on siihen hyvät puitteet ja työrauha, Dunkel kehuu.

 

Santeri Kaipiainen

Kirjoittaja on Villa Karon CIMO-harjoittelija.