Villa Karo Lissa Gbassa, toukokuu 2014

«  Suhteellisessa vaikeaselkoisuudessa on jokaisen sukupolven löydettävä tehtävänsä, täytettävä se tai luovuttava siitä ” sanaili martiniquelainen antikolonialisti Frantz Fanon viimeisen kirjansa ”The Wretched of the Earth” sivuilla vuonna 1961.

Itse asiassa ympärillämme on lukemattomia haasteita. Tuskin Jumalakaan suostuisi laskeutumaan taivaasta paikallemme niitä ratkomaan.  Siksi meidän jokaisen on löydettävä oma tapamme toimia toistemme olemassaolon parhaaksi.

Jätteet eivät ole ongelma yksin Grand-Popossa, vaan kyse globaalista tilanteesta. Arkipäiväisestäkin haasteesta, jolle Grand-Popon ensimmäinen pormestari, toimittaja-kirjailija Eugène Codjo Kpadé omistautui jo hyvin varhain. Vuonna 2001 Flamboyant julkaisi hänen kirjansaLa terre brûle” (Poltettu maa), joka käsittelee ympäristökysymystä.

Meillä ei ole kuin yksi planeetta – Maa – jonka osa me ihmiset olemme. Ihmisellä on kyky tuhota tuo planeetta ja sen muut lajit, samalla kun tuhoamme oman olemassaolomme perustan. Meillä on myös kyky ajatella ja tehdä valintoja ympäristön suojelemiseksi. Tämän takia on ihmisen vastuulla tehdä kestäviä ratkaisuja. Voimme jäteongelmaan puuttua kuluttamalla vähemmän, roskaamalla vähemmän, laittamalla jätteet talteen ja hyödyntämällä niitä uudelleen.

Ensiksi meidän on kuitenkin tunnettava haaste ja osattava toimia sen ratkaisemiseksi. Tähän ENVIRO-projekti  pyrkii vastaamaan taiteen ja käsityön keinoin. Grand-popolaiseta, beniniläistä, ghanalaista ja suomalaista osaamista yhdistämällä haluamme herkistää ja inspiroida ihmisiä Grand-Popon kylässä näkemään ympäröivät ongelmat ja etsimään yhdessä niihin ratkaisuja jätteiden uusiokäytöstä –  ihmisen  ja ympäristön parhaaksi.

Tässä näyttelyssä meillä on kunnia esitellä ympäristöaiheisia teoksia ja kierrätysmateriaalista tehtyjä töitä seuraavilta taiteilijoilta ja käsityöläisiltä:

Gabin Ayohouannon, Florent Coovi Nagoba, Richard Dinosaure, Hedy, Johanna Havimäki, Adjanohun Loetamini, Sakari Kannosto et l’équipe de l’atelier de décembre, Matti Kurkela, Albert Toessi

Oeuvre de Matti kurkela _web
Matti Kurkela: Mami-Wata
Teksti: Blanchard Djoussou ja Maikki Salmivaara
Kuvat ja video: Maikki Salmivaara