Karhu Mielessä – Bear in Mind
Karhunveiston maailmanmestaruuskilpailu ja Suomen itäisin kulttuurifestivaali
Ilomantsissa 20.-23.8.2014

Keskiviikkona 20.8. käynnistyy kautta aikain ensimmäinen karhunveiston MM-kilpailu Ilomantsissa. Maaseudun Sivistysliiton yhteistyössä Ilomantsin kunnan kanssa toteuttamassa MM-kilpailussa vapautetaan metsän kuninkaita muhkeiden puupöllien sisältä kansainvälisen veistäjäjoukon voimin.

Mukana on kilpailijoita kotimaisen kärjen lisäksi Venäjältä, Liettuasta, Virosta, Unkarista, Italiasta sekä Länsi-Afrikan Beninistä; beniniläinen Florent Nagoba saapuu veistämään kilpaa Ilomantsiin. Kansainvälisissä kohtaamisissa itse kilpailu jää yleensä toiselle sijalle – tärkeintä on uusiin ihmisiin tutustuminen ja toisilta oppiminen.

Afrikkalainen, italialainen tai suomalainen näkemys karhusta – saati sitten jo veistotekniikat – eroavat varmasti toisistaan

Kilpailutyöt veistetään isoista puupölkyistä, tekniikka on vapaa. Pääasiallisena veistotyökaluna suurimmalla osalla kilpailijoista on moottorisaha, mutta mukana on myös kilpailijoita, jotka toteuttavat veistoksensa pelkästään taltoilla. Florent on yksi heistä. Keskiviikosta perjantaihin saakka 25 tunnin kilpailun osallistujat veistävät töitään Ilomantsin keskustan alueella.Lisäksi järjestetään avoimen sarjan pikakilpailu festivaalin päätöspäivänä 23.8, jossa näyttäviä karhuhahmoja syntyy lähes neljänkymmenen kilpailuveistäjän voimin kahden tunnin aikana Katri Vala Kulttuurikeskuksen kilpailuareenalla. Pikakilpailu alkaa kello 12 ja siihen voi ilmoittautua mukaan paikan päällä, aamupäivän aikana.

Suomen itäisin kulttuurifestivaali kokoaa Ilomantsin keskustaan festivaalilauantaiksi nähtävää ja koettavaa kaikenikäisille. Karhuteltan festivaaliohjelmassa keskitytään kansalliseläimeemme karhuun, kansanperinteen valtavaan voimanpesään ja hyväntahtoiseen jättiläiseen, josta myös taiteilijat ovat kautta aikain saaneet inspiraatiota. Karhuteltan isännän, näyttelijä-ohjaaja Jari Hietasen, vieraaksi karhuteemasta keskustelemaan saapuvat muun muassa eränkävijä ja luontokuvaaja Urho Pekka Kinnunen, kulttuurintutkija Laura Jetsu sekä Itä-Suomen yliopiston perinteentutkimuksen emeritusprofessori Seppo Knuuttila.

Festivaalin ohjelmatarjonnasta löytyy monenlaista tarjontaa kaiken ikäisille. Kansanmusiikista kumpuavalle musiikkimatkalle kuulijoita kuljettavat Sibelius-Akatemian kasvateista koostuva Shamu-yhtye. Shamun Metsän omenan karnevaalit on musiikillinen matka legendojen ja myyttien metsässä, jossa soitto raikaa ja tarinat virtaavat. Elämyksellistä ohjelmaa festivaalivieraille tarjoaa myös Ilomantsin kansalaisopiston teatteriryhmä karhunpeijaisesityksellään Couvon häät. Festivaalialueella voi seurata myös Puunkuokkijat –ryhmän haapionveistonäytöstä, katsella luontoaiheisia elokuvia ja pop up -näyttelyitä, nauttia paikallisia herkkuja maalaismarkkinoilla sekä pistää jalalla koreaksi iltatoritansseissa.

Tervetuloa tutustumaan iloiseen Ilomantsiin! Festivaali on maksuton.

Katso:

www.karhufestivaali.fi

Facebook puustapitkään

Twitter @karhufestivaali

Alla kuvia vuoden 2013 festivaalilta ja video Viron veistofestivaalilta

Ilomantsi 2013

Ilomantsi 2013 (4) Taisto Pehkonen, Ilomantsi 2013