Tässä kuvien kera katsaus menneeseen kevääseen Villa Karossa! Teksti on Julia Aution, samoin valokuvat ellei toisin mainita.

Riikka Ala-Harja1
Kuva: Riikka Ala-Harja

Riikka Ala-Harja & Axa Sorjanen järjestivät videotyöpajan, jossa paikalliset lapset näyttelivät itse käsikirjoittamansa tarinan.

 

bboy-bazdad-full-circle
Kuvat: Essi Ojanperä

bboy-legenie-full-circle

Linda Söderholm, Essi Ojanperä & Žiga Gerbec järjestivät  Villa Karossa breakdance-battlen. Länsi-Afrikan tanssiskene näkyy myös Lindan ja Essin luomalla Hip Hop Mosaic -sivustolla ja B-girl Supa F-Lindan säännölliset breakdance-treenit toivat Grand-Popo Breakersit yhteen.

_DSC0007

_DSC0003 2

Lissa Gbassaan syntyi uusi graffiti à la Linda & Essi.

Essin Ojanperän projekti oli tuottaa rap-musiikkivideo Taiteen syntymäpäiville. Videota kuvattiin jatkuvasti ja hulluimmatkin ideat otettiin käyttöön. Janne Halonen loi musiikin videoon.

_DSC0087 Kuva: Julia Autio

Janne Halonen kulki Grand-Popossa ja Beninissä kuin kala vedessä. Hän ei ollut Villa Karossa ensimmäistä  ja tuskin viimeistäkään kertaa. Helsinki-Cotonou Ensemble ja yhteistyö Noël Saïzonoun kanssa tuottaa makeita hedelmiä!

Mami_Matti (4)
Kuva: Tuomas Uusheimo

Matti ”Le Vieux” Kurkela osallistui ENVIRO-projektiin tekemällä kierrätystaideteoksen Mami Wata, joka sijaitsee Lissa Gbassan ulkoseinällä.

Matti Tanskanen Kuva: Julia Autio

Noëlin djembe-tunneilla Matti-Duo oli tuttu näky eivätkä Matit malttaneet olla viemättä djembejä Suomeen. Näin Matti Tanskanen puhuu omasta työstään: Valokuvausprojektini ideana oli toteuttaa mahdollisimman kevyt ja hauska valokuvakokonaisuus yhdessä Grand-Popon asukkaiden kanssa. Valokuvaajana ensisijainen lähtökohtanani on usein vallitseva todellisuus. Tarkoituksenani ei ole kuitenkaan tallentaa objektiivisesti aikaa ja paikkaa, vaan pikemminkin ilmentää henkilökohtaista kokemustani. Valokuvat muodostavat yhdessä oman kuvitteellisen todellisuutensa, joka sijoittuu jonnekin dokumentin ja fiktion sumuisille rajamaille.

marie-georgette-akvarelli-45x58-ilona-silenti-2014-jpg

Vodun sai uudet kasvot, kun Ilona Silenti luonnosteli näkemyksensä jumalista, hengistä ja paikallisista. Villa Karossa nähtiin pienoisnäyttely ruokasalissa ennen hänen paluuta Suomeen, ja Suomessa teoksia nähtiin TILA-Galleriassa 7.-25.5.

grand popo 08032014 Mänttäri
Tuomas kuvaamassa. Kuva: Roy Mänttäri

Tuomas Uusheimon kamera päätyi yhdeksi yöksi Amerikan suurlähetystöön. Residenssistä Tuomas palasi Suomeen Marokon kautta, missä hän kuvasi meteoriitteja.

gbecon 06032014 Mänttäri
Gbeconissa: kuvassa Ervi ja Tuomas ja Royn kalja. Kuva: Roy Mänttäri

Roy Mänttäri saapui Beniniin tutustumaan paikalliseen rakennuskulttuuriin. Royn sanoin, kaikki oli hienompaa, mukavampaa ja ihanampaa, mitä hän oli osannut odottaa.

SirenBenin2 Saksa
Estelle Foli. Kuva: Perttu Saksa

Ervi Sirén ohjasi upean soolotanssin ”Neljän tarinan vuori” Villa Karossa togolaiselle tanssijalle, Estelle Folille. Lavastajana toimi Johanna Havimäki ja koreografin assistenttina paikallinen kalastaja Donald Agbodjakin Estellen kanssa yhteistyö jatkui vielä uudemmankin kerran ja kukaties lisää jatkoa seuraa…

Dick Dancing from Perttu Saksa on Vimeo.

Perttu Saksa voitti Fotofinlandia-palkinnon juuri ennen Beninin matkaansa. Residenssiaikanaan hän teki enemmän töitä kuin koskaan aikaisemmin samassa ajassa. Yhteistyössä Ervin ja paikallisen tanssijan Dick Agbodjakinin kanssa syntyi video Dick Dancing.

juhana ja poika

Johana ”Masculin” Nyrhinen, instrumenttirakentaja ja multi-nikkari, jonka työpajoissa rakentui muoviputkesta pitkähuiluja ja tiikistä kanteleita. Juhana myös korjasi paikallisten kitaroita, stipendiaatin viulun ja veisti Edoh-puutarhurille kaksoisnuket.

Kuva: Julia Autio
Johanna kangaspuiden ääressä, Donald apuna ja Ervi katsojana. Taustalla Juhana, Salabo, Adja ja Johnny.

Johana ”Féminin” Havimäki rakensi ensitöikseen matkakangaspuut ja kutoi muoviroskasta maton. Kangaspuut ja matto olivat esillä ENVIRO-viikonloppuna Villa Karossa. Johanna myös rakensi Ervin ja Estellen tanssiesitykseen lavasteet.

 

Lauran koululaisprojekti by Wilhelm Kvist
Kuva: Wilhelm Kvist

Viulisti Laura Kokon agenda oli osa Hei me sävelletään! –projektia yhdessä Lahti Sinfonian kanssa. Grand-Popon koululaiset tutustuivat viuluun ja kanteleeseen, suomalaiseen kansanmusiikkiin sävelsivät ja saivat lahjoituksena soittimia koululle.

 

Kuva: Julia Autio

Tanja ”Tata Tatoué” Is istui auringossa ja työsti lastenkirjaansa rohkeilla värivalinnoilla ja uusilla muodoilla.

 

Aino Suonio ja Henri Hagman by Julia Autio

Henri Hagmanin sivellin kulki akvarellipaperilla lähes lakkaamatta. Töiden määrä kasvoi päivä päivältä ja värit tanssivat, pyörivät ja kietoutuivat toisiinsa paperilla. Aino Suonion rauhallinen luonne ja vakaat kädet järjestelivät pienen pieniä hama-helmiä ruudukkoon, joista syntyi kauniita korvakoruja. Välillä he kerkesivät kuitenkin myös rentoutua puutarhassa.

 

Veera Pitkänen kuvaa, mallina Juliette Sossou, by Julia Autio

Anniina Mustalahti by Julia Autio

Työpari Anniina Mustalahti ja Veera Pitkänen keräsivät ahkerasti tietoa ja ymmärrystä paikallisesta kulttuurista ja uskonno(i)sta.

 

Nagoba by Kwassi
Kuva: Kwassi Akpladokou

Florent Nagoba osallistuu elokuussa Ilomantsin Karhu-festivaalille tutustuen suomalaisiin, suomalaiseen kulttuuriin ja luontoon, mutta ennen kaikkea ’karhuun’! Hän oli Villa Karossa ottamassa haasteeseeen tuntua, ja elokuun jälkeen hän palaa Villa Karon residenssiin jakamaan kokemuksiaan ja jatkamaan ja jakamaan työtään ja kokemuksiaan laajemmalle.