Tässä kuvien kera katsaus menneeseen kevääseen Villa Karossa! Teksti on Julia Aution, samoin valokuvat ellei toisin mainita.
Riikka Ala-Harja & Axa Sorjanen järjestivät videotyöpajan, jossa paikalliset lapset näyttelivät itse käsikirjoittamansa tarinan.
Linda Söderholm, Essi Ojanperä & Žiga Gerbec järjestivät Villa Karossa breakdance-battlen. Länsi-Afrikan tanssiskene näkyy myös Lindan ja Essin luomalla Hip Hop Mosaic -sivustolla ja B-girl Supa F-Lindan säännölliset breakdance-treenit toivat Grand-Popo Breakersit yhteen.
Lissa Gbassaan syntyi uusi graffiti à la Linda & Essi.
Essin Ojanperän projekti oli tuottaa rap-musiikkivideo Taiteen syntymäpäiville. Videota kuvattiin jatkuvasti ja hulluimmatkin ideat otettiin käyttöön. Janne Halonen loi musiikin videoon.
Janne Halonen kulki Grand-Popossa ja Beninissä kuin kala vedessä. Hän ei ollut Villa Karossa ensimmäistä ja tuskin viimeistäkään kertaa. Helsinki-Cotonou Ensemble ja yhteistyö Noël Saïzonoun kanssa tuottaa makeita hedelmiä!
Matti ”Le Vieux” Kurkela osallistui ENVIRO-projektiin tekemällä kierrätystaideteoksen Mami Wata, joka sijaitsee Lissa Gbassan ulkoseinällä.
Noëlin djembe-tunneilla Matti-Duo oli tuttu näky eivätkä Matit malttaneet olla viemättä djembejä Suomeen. Näin Matti Tanskanen puhuu omasta työstään: Valokuvausprojektini ideana oli toteuttaa mahdollisimman kevyt ja hauska valokuvakokonaisuus yhdessä Grand-Popon asukkaiden kanssa. Valokuvaajana ensisijainen lähtökohtanani on usein vallitseva todellisuus. Tarkoituksenani ei ole kuitenkaan tallentaa objektiivisesti aikaa ja paikkaa, vaan pikemminkin ilmentää henkilökohtaista kokemustani. Valokuvat muodostavat yhdessä oman kuvitteellisen todellisuutensa, joka sijoittuu jonnekin dokumentin ja fiktion sumuisille rajamaille.
Vodun sai uudet kasvot, kun Ilona Silenti luonnosteli näkemyksensä jumalista, hengistä ja paikallisista. Villa Karossa nähtiin pienoisnäyttely ruokasalissa ennen hänen paluuta Suomeen, ja Suomessa teoksia nähtiin TILA-Galleriassa 7.-25.5.
Tuomas Uusheimon kamera päätyi yhdeksi yöksi Amerikan suurlähetystöön. Residenssistä Tuomas palasi Suomeen Marokon kautta, missä hän kuvasi meteoriitteja.
Roy Mänttäri saapui Beniniin tutustumaan paikalliseen rakennuskulttuuriin. Royn sanoin, kaikki oli hienompaa, mukavampaa ja ihanampaa, mitä hän oli osannut odottaa.
Ervi Sirén ohjasi upean soolotanssin ”Neljän tarinan vuori” Villa Karossa togolaiselle tanssijalle, Estelle Folille. Lavastajana toimi Johanna Havimäki ja koreografin assistenttina paikallinen kalastaja Donald Agbodjakin Estellen kanssa yhteistyö jatkui vielä uudemmankin kerran ja kukaties lisää jatkoa seuraa…
Dick Dancing from Perttu Saksa on Vimeo.
Perttu Saksa voitti Fotofinlandia-palkinnon juuri ennen Beninin matkaansa. Residenssiaikanaan hän teki enemmän töitä kuin koskaan aikaisemmin samassa ajassa. Yhteistyössä Ervin ja paikallisen tanssijan Dick Agbodjakinin kanssa syntyi video Dick Dancing.
Johana ”Masculin” Nyrhinen, instrumenttirakentaja ja multi-nikkari, jonka työpajoissa rakentui muoviputkesta pitkähuiluja ja tiikistä kanteleita. Juhana myös korjasi paikallisten kitaroita, stipendiaatin viulun ja veisti Edoh-puutarhurille kaksoisnuket.
Johana ”Féminin” Havimäki rakensi ensitöikseen matkakangaspuut ja kutoi muoviroskasta maton. Kangaspuut ja matto olivat esillä ENVIRO-viikonloppuna Villa Karossa. Johanna myös rakensi Ervin ja Estellen tanssiesitykseen lavasteet.
Viulisti Laura Kokon agenda oli osa Hei me sävelletään! –projektia yhdessä Lahti Sinfonian kanssa. Grand-Popon koululaiset tutustuivat viuluun ja kanteleeseen, suomalaiseen kansanmusiikkiin sävelsivät ja saivat lahjoituksena soittimia koululle.
Tanja ”Tata Tatoué” Is istui auringossa ja työsti lastenkirjaansa rohkeilla värivalinnoilla ja uusilla muodoilla.
Henri Hagmanin sivellin kulki akvarellipaperilla lähes lakkaamatta. Töiden määrä kasvoi päivä päivältä ja värit tanssivat, pyörivät ja kietoutuivat toisiinsa paperilla. Aino Suonion rauhallinen luonne ja vakaat kädet järjestelivät pienen pieniä hama-helmiä ruudukkoon, joista syntyi kauniita korvakoruja. Välillä he kerkesivät kuitenkin myös rentoutua puutarhassa.
Työpari Anniina Mustalahti ja Veera Pitkänen keräsivät ahkerasti tietoa ja ymmärrystä paikallisesta kulttuurista ja uskonno(i)sta.
Florent Nagoba osallistuu elokuussa Ilomantsin Karhu-festivaalille tutustuen suomalaisiin, suomalaiseen kulttuuriin ja luontoon, mutta ennen kaikkea ’karhuun’! Hän oli Villa Karossa ottamassa haasteeseeen tuntua, ja elokuun jälkeen hän palaa Villa Karon residenssiin jakamaan kokemuksiaan ja jatkamaan ja jakamaan työtään ja kokemuksiaan laajemmalle.