Mälkiä 1

Villa Karo on kuin Eedenin puutarha paikallisten keskittäessä huomionsa enemmän sisätiloihin. Grand Popoon on noussut tullimiesten rakennuttamia valtavia ökytaloja. Tyyliltään niiden voisi luonnehtia edustavan lähinnä uusbarokkia.

 

Mälkiä 2

Kalastuskunnat kiskovat rannalta käsin nuottaa harva se päivä rytmikkäiden työlaulujen ja kellojen kilinän tahtiin. Työ on kovaa ja saalis usein pienenlainen, sillä venäläiset troolarit tehokalastavat lähellä rantaa. Navale Basen torniin tarvittaisiin tutkan lisäksi tykkiäkin pitämään troolarit aluevesirajan ulkopuolella.

 

Mälkiä 3

Aubergen terassilla on siirtomaa-ajan pysähtynyttä tunnelmaa. Upeampaa näkymää merelle saa hakea. Guy-isäntä näkyy joka päivä lounastavan siellä.

 

Mälkiä 4

Edgar Rice Burroughs sijoitti tänne Tarzaninkin seikkailemaan. Trooppista sademetsää on Afrikassa Guinean lahden vyöhykkeen lisäksi vain Kongossa. Arne Falk-Ronne on kertonut selkäpiitä karmivasti kannibalismista alueella.

 

Mälkiä 5

Grand-Popon katedraalissa messun hartaus vaihtuu hetkessä musiikin mäiskeeseen ja riehakkaaseen tanssiin. Vapaakirkollisissa tilaisuuksissa esimerkiksi Pentecóte-kirkossa meno vasta hurjaa on.

 

Mälkiä 6

Mikä pyörittää Zangbetoja, hurjasti pyöriviä olkilyhteitä? Henki, sanovat paikalliset. Olkilyhde kaadetaan jossain vaiheessa voodoo-esitystä ja alta paljastuu usein kikkeli-Kalle tai krokotiilin poikanen yrittäen pinkaista pakoon. Yksi stipendiaatti väitti hengen olevan ristiriipunnassa lyhteessä, toinen makaavan maata vasten olkiin kätkeytyneenä. Gbecónissa lyhde käännettiin ylösalaisin ja pääsin kuvaamaan sitä sisältäkin. Sitten se niiltä sijoiltaan poistui, mysteeri jäi.

 

Mälkiä 7

Rumpujen jatkuva kumina ei ole klisee, tosin nykyään enää tanssirumpujen. Ennen oli päällikön rummut, puherummut, seremoniarummut, sotarummut jne. Puherummut välittivät viestin nopeasti satojenkin kilometrien päähän ilmoittaen vaarasta, kuolemasta, juhlaseremonioista, liikekannallepanomääräyksestä. Rumpujen kieli perustuu ihmisen äänen matkimiseen, lauseen rummuttaminen on lausuttua musiikkia. Kielialueiden rajoilla kaksikieliset rummuttajat takasivat, ettei viesti katkennut.

 

Mälkiä 8Nainen on Afrikan voimavara. Kun miehet filosofoivat ja lepäävät, naiset tekevät työt ja uusintavat väestöä. Kuninkaallinen ryhti ja veistosmainen selkä ovat seurausta kaiken kantamisesta pään päällä; käsissä ei mielellään kanneta mitään.