0

Tiedote: Pronssipantteri 2022 Angélique Kidjolle

https://villakaro.org/wp-content/uploads/2022/08/signal-2022-08-14-163348-500x500.jpeg

Angélique Kidjo. Kuva: Julia Autio

 

12.8.2022

 

Villa Karon kulttuuripalkinto Pronssipantteri 2022 Angélique Kidjolle

 

Maailmanluokan taiteilija, Beninin Ouidahissa syntynyt tähti ja yhteiskunnallinen vaikuttaja Kidjo vastaanottaa sunnuntaina 14.8. Villa Karon hänelle myöntämän kulttuuripalkinnon.

 

Kidjon pitkäaikainen työ kulttuurienvälisten kohtaamisten ja ymmärryksen eteen on merkittävä ja kiistaton. Hän on tunnettu musiikistaan valovoimaisena esiintyjänä ja hänet on palkittu mm. viidellä Grammylla. Viime vuonna Time -lehti valitsi hänet sadan maailman vaikutusvaltaisimman henkilön joukkoon.

 

Vuonna 2001 perustettu Pronssipantteri on Villa Karon kulttuuripalkinto, joka myönnetään vuosittain henkilölle, yritykselle tai yhteisölle, joka on merkittävällä tavalla edistänyt yhteisymmärrystä sekä vähentänyt ennakkoluuloja eri kulttuurien välillä.

 

”Minun perintöni koskee sitä, kuinka me ihmisperheenä opimme elämään yhdessä erilaisuutemme puitteissa”, Kidjo on sanonut. Musiikin lisäksi hän on tehnyt pitkäaikaista työtä lasten ja erityisesti tyttöjen koulutuksen sekä naisten työllistymisen edistämiseksi Länsi-Afrikassa.

 

Kidjon mukaan yhteiskuntaa ei voi muuttaa ilman että ihmiset itse ovat mukana muutoksessa. Hän puhuu usein siitä, kuinka ihonväri ei määritä sitä kuka olet, sillä jokaisen ihon alla virtaa sama punainen veri. ”Me Villa Karossa jaamme nämä arvot ja tämän maailmankatsomuksen täydestä sydämestämme, ja teemme työtä kohti samaa yhteistä visiota”, toteaa toiminnanjohtaja Julia Ojanen.

 

Villa Karo on kirjailija Juha Vakkurin perustama kulttuurikeskus ja residenssi, joka sijaitsee Grand-Popon kylässä Beninissä ja tarjoaa taiteilijoille, tutkijoille ja kulttuuri- ja yhteiskunta-alan ammattilaisille työskentelytiloja. Jo vuodesta 2000 yhdistys on rakentanut kulttuurisiltoja lisäämällä taiteilijoiden, tutkijoiden ja kulttuurivaikuttajien tuntemusta Länsi-Afrikasta ja edistämällä kulttuurista kanssakäymistä ja vuorovaikutusta. Villa Karon Pronssipantteri-palkinto on samalla muistutus Beninin kuningaskunnan kuuluisasta pronssikäsityötaidosta.

 

Kidjo on esiintynyt aiemmin Suomessa viisi kertaa sekä kerran myös Villa Karossa Grand-Popossa. Pronssipantteri myönnetään Angélique Kidjolle 14.8. juuri ennen hänen Huvila-teltan konserttiaan. Villa Karon kulttuuripalkinto jaetaan jo toisen kerran beniniläiselle muusikolle.

 

***

 

Pronssipantterin historia juontaa kauas 1500-luvun Beninin kuningaskuntaan, nykyisen Nigerian alueelle. Pantteri tai leopardi oli hallitsijan symboli: kuningasta itseään kutsuttiin ”Leopardin pojaksi” ja ylistettiin ”Leopardiksi – Maailman kuninkaaksi.” Villa Karon Pronssipantteri-palkinto on näyte Beninin kuningaskunnan kuuluisasta pronssikäsityötaidosta.

 

 

Aiemmin palkitut / Tidigare tilldelad

2021 Walter ry, monikulttuurisuuden edistämisyhdistys
2020 Matti-Juhani Karila
, toimittaja-dramaturgi
2019 Soile Rinno, tietokirjailija
2018 Noël Saïzonou, muusikko, säveltäjä
2017 Elina Hirvonen, kirjailija, toimittaja, elokuvaohjaaja
2016 Katriina Ranne, FT kirjailija ja runouden kääntäjä
2015 Ujuni Ahmed, nuoriso-ohjaaja; Riitta Kujala & Catherine Othieno, Hyvästi Afrikka -elokuvantekijät
2014 HAFF – Helsinki African Film Festival
2013 Katukulttuurilehti Iso Numero
2012 Li-Lo Söderholm, Norsenin yläasteen rehtori
2011 Tiina Lindfors, tanssija, koreografi
2010 Miia Jonkka, dokumenttiohjaaja
2009 Wilson Kirwa, juoksija, satukirjailija
2008 Olli Löytty, tietokirjailija
2007 Marjo Kaartinen, kulttuurihistorian dosentti
2006 Ritva Siikala, teatteriohjaaja, kulttuurikeskus Kassandran perustaja
2005 Hasse Walli, säveltäjä, muusikko
2004 Antonia Ringbom, animaatio-filmiohjaaja
2003 Aune Laaksonen, Keravan taidemuseon johtaja
2002 Kaisu Isto, Ylen filmiostaja
2001 Heikki Salojärvi, kirjankustantaja ja suomentaja