0

Musée Karo: Reigns and Kingdoms

Reigns and Kingdoms

 

19.2.2020-

 

Näyttelytyöryhmä: Georgette Singbe, Claude West, Thibaut Bossa ja Joachim Babanawo

 

Teksti ja kuvat: Mira Kotamäki

Villa Karon 20-vuotisjuhlavuosi tarjoaa puitteet esitellä järjestön omaa taidekokoelmaa, joka koostuu perustaja Juha Vakkurin matkoillaan keräämistä afrikkalaisista esineistä ja teoksista. Grand-Popon Musée Karoon ripustettu näyttely kutsuu katsojan vierailulle jo menneisiin Länsi-Afrikan kuningaskuntiin, joiden perinteille se haluaa osoittaa kunniaa.

 

Esineet ja niiden esillepano muodostavat kokonaisuuden, joka tutustuttaa niin kuningaskuntien arkeen kuin juhlaankin. Näiden osa-alueiden välille on kuitenkin luotu kontrastia käyttämällä näyttelytilassa värejä, joilla on symbolisia merkityksiä länsiafrikkalaisessa perinteessä. Muun muassa sodabipullot, aseet, erilaiset työkalut ja asusteet järjestäytyvät museotilaan punaisten, mustien ja valkoisten laattojen eteen herättäen katsojan pohtimaan niiden kätkemiä tarinoita ja ihailemaan materiaalien monimuotoisuutta sekä kekseliästä käyttötapaa.

 

Näyttelyn on kuratoinut Villa Karon kulttuuripäällikkö Georgette Singbe yhteistyössä Claude Westin kanssa. Singbelle näyttely on ollut tärkeä projekti, jonka toteutukseen ja työnjälkeen hän on erityisen tyytyväinen. Lopputulos näyttää erinomaiselta, mutta näyttelyn perimmäiset tavoitteet liittyvät yleisön vastavuoroisuuteen. ”Odotamme, että suuri yleisö ymmärtää näyttelyn teeman tärkeyden. Haluamme myös, että kävijät saisivat ainesta tutkimukseen ja identiteetin muodostamiseen, mikä on merkityksellistä Afrikan historian uudelleen kirjoittamisen kannalta.” kertoo Singbe.

 

Yleisön vastaanotto on ollut positiivinen. Näyttely keräsi suurta suosiota ja vierailijoita saapui isoissa ryhmissä pitkänkin matkan takaa ennen koronakriisin aiheuttamaa museoiden sulkemista. Singbe pysyy positiivisena ja uskoo näyttelyn tavoitteiden täyttyvän, kun museot voidaan taas avata.

Georgette ja vieras juttelevat teoksien äärellä.

Georgette Singben mielestä näyttelyn teema on erityisen tärkeä.

Ihmiset katsovat taulua seinällä.
Ryhmä ihmisiä katsoo teosta seinällä.
Henkilö katsoo teosta.
Neljä ihmistä, yhdellä on kädet ristissä selän takana.