MENUMENU

Akasia

Virtuaalinäyttely esittelee Villa Karon etnografisen kokoelman helmiä sekä kokoelman syntyä. Esineet vievät matkalle vodun-uskonnon maailmaan sekä Länsi-Afrikan historiaan.

Vodun on animistinen uskonto, jonka seuraajat uskovat luonnossa eläviin jumaluuksiin ja henkiin, jotka ohjaavat heidän elämiään. Uskonnon juuret löytyvät Länsi-Afrikasta, mistä se kulkeutui orjien mukana Karibialle ja Brasiliaan. Kolonialismi, lähetystyö, poliittiset vainot sekä modernisaatio ovat uhanneet vodun-uskonnon säilymistä. Se on kuitenkin joustava ja vaikutteille avoin uskonto ja näin se kaiken aikaa muokkautuu haasteiden myötä. Nykyään vodunin asema on virallisesti tunnustettu, etenkin Beninissä, missä se on valtionuskonto.

Villa Karoon, Beninin Grand-Popoon kerätyt etnografiset esineet kertovat tarinaa vodunista ja Länsi-Afrikan historiasta kuningaskuntien valta-ajasta nykypäivään. Virtuaalinäyttely keskittyy erityisesti Grand-Popon minan- ja foninkieliseen kulttuuriin, mutta ulottuu myös naapurimaihin, Togoon, Ghanaan, Nigeriaan ja Burkina Fasoon. Kokoelman tarkoitus on suojella ja välittää paikallista traditiota, ja virtuaalinäyttely puolestaan tuo Villa Karon kokoelman kaikkien saataville.

-Anna Ovaska ja Katariina Timonen