0

Pronssipantteri 2020

Pronssipantteri 2020- Matti-Juhani Karila

3.12.2020

 

Vuoden 2020 Pronssipantteri myönnettiin Matti-Juhani Karilalle hänen työstään Afrikassa ja Villa Karossa. Toimittaja Matti-Juhani Karila on ollut tärkeä osa Villa Karon historiaa sen alkuvaiheista lähtien. Hän on ollut Villa Karon ystävät ry hallituksessa sen perustamisvuodesta 1998 alkaen.

 

Matti-Juhani Karila on tehnyt elämäntyönsä televisiossa. Karila ja Juha Vakkuri tapasivat 1960-luvulla MTV-teatterissa, jossa he työskentelivät dramaturgeina. Pitkän tv-teatteriuran jälkeen Karila siirtyi MTV3:n dokumenttiryhmän tuottajaksi. Ensimmäinen kosketus Afrikkaan oli 1980-luvun alussa Itä-Afrikassa Sahel, Sahel! -ohjelman kuvauksissa. Karila on raportoinut Afrikkaan liittyvistä asioista laajasti. Hän on toimittanut MTV3:lle Villa Karosta kertovan dokumentin Villa Karo - Unelmasta rakennettu talo sekä Intohimona Afrikka tv-ohjelman, lukuisia Nälkäpäivä-raportteja Saharan eteläpuoleisesta Afrikasta Suomen Punaiselle Ristille ja tuottanut useita yhteistöitä Unicefin kansa. Karilan toimittama Huomenta Afrikka -kirja (Like, 2009) kertoi Villa Karon ensimmäisistä kymmenestä toimintavuodesta.

 

Matti-Juhani Karila eli tuttavallisesti “Pultsi” (tai kuten Beninissä on tapana sanoa “Matti the Man”) on rakentanut useita näyttelyitä Beniniin ja Afrikkaan liittyen, Karilan ja Vakkurin Mami Wata ja jumalan puupalikat -näyttely Amos Andersonin taidemuseossa 2011-2012, Madlena de Popo - Histoire d’une esclave-näyttely Musée Karon avajaisnäyttelynä ja Karilan käsikirjoittama Meri niin suuri -näytelmä, joka esitettiin Beninissä syksyllä 2017 ja Suomessa keväällä 2018 Kansallisteatterissa. Karilan, Unescon, Smithsonian Instituten ja Suomen Lähetysseuran yhteistyönäyttely Témoignages du passéTodistuskappaleita menneeltä ajalta on ollut Villa Karon yksi suosituimpia näyttelyitä. Näyttelyssä oli esillä siirtomaa-ajasta kertovia postikortteja. Kuitenkin kenties jopa tätä näyttelyä suuremman suosion toi Madlena-näyttely. Ihmisiä tuli näyttelyn päätyttyä Villa Karon porteille pyytämään uudestaan ja uudestaan mahdollisuutta tutustua paikalliseen historiaan, orjakaupan vaiheisiin ja nykypäivän orjuuteen.

 

Matti-Juhani Karila on matkustanut lukemattomia kertoja Afrikassa. Hänen lähes 40-vuotinen kokemuksensa toimittajana on vaikuttanut Beninin ja Suomen väliseen kulttuuriyhteistyöhön Villa Karon perustamisesta lähtien. Karilan ja Vakkurin ystävyys ja työtoveruus jatkui mutkattomana Villa Karon syntytarinasta Vakkurin viimeisiin elinpäiviin saakka. Heidän viimeinen kohtaamisensa oli sattumalta Istanbulin lentokentällä kun Pultsi oli matkalla Suomesta Beniniin ja Juha puolestaan palasi Beninistä Suomeen. Huomenta Afrikka-kirjassa he tunnustivat Henning Mankellin ajatuksen: “Minusta ei koskaan tule afrikkalaista, mutta ehkä minusta voi tulla parempi eurooppalainen.”

Kukkakimppu, pronssipantteri ja kehys ovat pöydällä.