19.8. - 4.10.2023
Koffi M. Dossou
“Émotions Ancestrales” (suom. Alkuperäistunteet) kuvataiteilija Koffi M. Dossou juhlistaa kulttuurista monimuotoisuutta. Näyttelyssä käydään läpi osa taiteilijan pitkästä, jo yli neljänkymmenen vuoden mittaisesta urasta. Taiteilijan mielijohteesta lähteneen tapahtuman ajatuksena on esitellä erityisen esteettisiä teoksia, sekä käyttää uusia luovia tekniikoita, joita monen vuoden kokemus taiteen ja opetuksen alalla on tuonut mukanaan.
Pyrkimyksessään aitouteen ja ainutlaatuisten teosten luomiseen, Dossou on aina keskittynyt ammentamaan kaikkea positiivista muista kulttuureista, luoden siten harmonisen, järkevän ja järjestelmällisen sekoituksen.
Tämän uuden näyttelyn ytimessä on värien moninaisuus. Nyt juhlitaan elämän kauneutta ja selkeyttä. Eläköön taide.
Jules Koukpode
Kulttuurituottaja
Näyttelyn kuraattori
Hymne à l'amour, 2022. 76cm x 86cm, akryyli.
Koffi M. Dossou syntyi Nigerissä vuonna 1953. Hänen intohimonsa taidetta kohtaan alkoi kaksivuotiaana, Dossoun leikkiessä isänsä toimistossa löytämänsä värikartan kanssa. Isä oli ranskalaisen kauppayhtiön kirjanpitäjä.
Dossou vietti peruskouluvuotensa Zinderissä, Porto Novossa ja Cotonoussa ennen kuin hän asettui pysyvästi asumaan Loméen isänsä luokse. Collège Saint Joseph de Lomé -yliopistossa (Togo) hän tapasi ensimmäisen taideopettajansa, professori Kpéglon. Myöhemmin Lycée de Tokoinissa, Dossou tutustui suureen taidemaalariin ja arkkitehtiin, professori Paul Ahyiin. Ahyi antoi Dossoulle tehtäväksi koristella kuuluisan hotellin Togon pääkaupungissa. Tämä johdatti hänet lopullisesti taiteilijanuralle.
Opiskeltuaan modernia kirjallisuutta Beninin yliopistossa (Lomé) Dossou sai stipendin Perugian taideakatemiaan (1979–1983), josta valmistuttuaan hän siirtyi graafisen suunnittelun maailmaan. Sen jälkeen Dossou on asunut ja työskennellyt Italiassa taidemaalarina, graafisena suunnittelijana, verkkosuunnittelijana, konsulttina ja visuaalisen ja kulttuurienvälisen viestinnän opettajana. Hänellä on tilillään yli 70 soolo- ja yhteisnäyttelyä Euroopassa ja Afrikassa, muun muassa Milanon biennaalissa (2021), Dakarin biennaalissa (2022) ja Venetsian biennaalissa (2022).
Egun 2, 2021, 74cm x 100cm, akryyli
La Prêtresse, 2022, 81cm x 124cm, akryyli
Egun 1, 2021, 72cm x 111cm, akryyli
Faux Paradis, 2015, 70cm x 100cm, akryyli