Muovijäte workshop – muoviroskasta mattoja!

Muovijätetyöpajassa muoviroskasta kudottiin mattoja, tehtiin köysiä ja käytiin läpi muita uudelleenkäyttömahdollisuuksia. Työpajasta vastasivat paikallinen taiteilija Richard Dinosaure ja suomalaisen kuvataiteilija Johanna Havimäen kanssa muovipussikudontaan keväällä perehtyneet paikalliset naiset Sylvie HOUNNOU ja Ayaba KOUKPLO. Työpajan tunnelmaa nostattivat Richardin ja lasten yhteislaulut muovin ympäristöhaitoista ja huudot muovin käytön vähentämiseksi. Osallistujat saivat kuulla muovin käytön ympäristöhaitoista ja sen hävittämiseen liittyvistä terveydellisistä ongelmista. Richard kertoo kuinka muovipussit estävät veden imeytymistä maaperään pahentaen tulvia ja kuinka muovipusseissa myydyt kuumat ruoat ovat terveydelle haitallisia. Tärkeintä on vähentää muovipussien käyttöä ja kierrättää nykyiset pussit!

at_plastique
Batiikki / kangas työpaja – Ei muovipusseja vaan kangaskasseja!

Batiikkityöpajassa painettiin kestokasseja cotonoulaisen taitelija Gabin AYOHOUANNONin johdolla ympäristönsuojelusloganein varustettuina. Kaikki osallistujat painoivat itselleen kassit ja lopuista kankaista ompelutettiin kangaskasseja torimyyjille jaettavaksi. Torilla kassit olivat menestys, niiden mukana kulki viesti kestävyydestä. Jos muovipusseista halutaan eroon, on niille oltava vaihtoehto, jolla ostokset saadaan kannettua kotiin!

at-bat

Marionettityöpaja – sekajätteestä käsinukkeja ympäristövalistukseen!

Grand-Popon Céntre Académique des Arts Africains et d’Écoutes’n poppoo Leutamini ADJANOHUNUN, Aboudoulaye BOUBÉn ja Johnny Dougnon ABOTSIn  vetämässä marionettityöpajassa opeteltiin marionettien tekemistä kierrätysmateriaaleista. Työpajassa valmistuneilla nukeilla on erityistehtävä ENVIRO-projektissa. Nukkeja hyödynnetään Grand-Popon yläasteen ympäristökerhossa ja muussa projektiin liittyvässä ympäristövalistuksessa.

at-mar

Biojäte/kompostointityöpaja – biojätteistä puhdasta multaa ja lannoitetta oman ruoan viljelyyn!

Biojätteeseen liittyvää työpajaa veti ENVIRO-projektin koordinaattori Oboubé Blanchard DJOSSOU. Ympäristö- ja ravitsemustieteitä, sekä luomuviljelyä opiskellut Blanchard kertoi integroidun permakulttuurin ympäristöhyödyistä, opetti neste- ja kuivakompostin tekoa sekä jakoi osallistujille viljelypusseja ENVIRO-projektin puutarhassa kasvattamistaan taimista. Multana käytettiin niin ikään taimitarhassa kotitalousjätteestä tuotettua kompostiainesta.  Osallistujajoukko koostui paikallisen AMAZONE-järjestön jäsenistä sekä muista asiasta kiinnostuneista, niin Grand-Poposta kuin sen ulkopuoleltakin. Blanhard kertoi myös konventionaaliseen maatalouteen liittyvistä ympäristö- ja terveysongelmista. Osallistujat lähtivät kotiin pussipuutarha kainalossaan – tai päänsä päällä. Ilman väkilannoitteita ja torjunta-aineita ovensuussa viljellyt tomaatit, yrtit ja chilipaprikat tarjoavat helpon pääsyn puhtaaseen ruokaan ja tarpeellisiin hivenaineisiin niillekin perheille, joilla ei ole rahaa vihanneksiin tai omaa viljelypalstaa.

at-bio

Metallityöpaja — Peltipurkeista öljylamppuja!

Comélaisen metallisepän Albert TOESSIn valvovan katseen alla 22 osallistujaa perehdytettiin öljylampunteon saloihin. Öljylamppuja käytetään Beninissä yleisesti valaisemaan nopeasti laskeutuvien iltojen sysisynkkyyttä. Lamppujen valokeilat Grand-Popon raitilla sulkevat sisäänsä katumyyjien tarjonnan: banaanimunkit, maissintähkät, pikkukalat ja muut herkut. Useampi innostuneista osallistujista haaveilee nyt oman lamppupajansa aloittamisesta…

at-metal

Lasityöpaja – Vanhoista pulloista lasihelmiä!

Maailmalla tunnettu ghanalainen lasihelmitaiteilija ”CEDI” Nomoda Djaba saapui Grand-Popoon mukanaan perheensä vuosisatainen helmenvalmistusperintö ja kassillinen lasihelmiä. Cedi kertoi kuinka kierrätyslasista saadaan helmiä sulattamalla lasimurskaa termiittikeosta rakennetussa uunissa, ja lasityöpajan osallistujat tekivät värikkäistä helmistä itselleen koruja. Toreilta tuttujen helmien valmistustapa herätti suurta hämmennystä ja osallistujat jäivät odottamaan Cedin uutta vierailua, jossa päästäisiin tutustumaan valmistusprosessiin käytännössä.

at-perle

Teksti: Blanchard Djossou, Maikki Salmivaara
Kuvat: Maikki Salmivaara