WP_000166

Vuoden 2014 Pronssipantteri myönnetään toukokuussa viidettä kertaa järjestetylle Helsingin afrikkalaisen elokuvan festivaalille. Helsinki African Film Festival (HAFF) on viimeisten viiden vuoden ajan marssittanut silmiemme eteen laajan kattauksen eläviä kuvia niin fiktion, dokumentin kuin animaationkin muodossa aina Etelä-Afrikasta Marokkoon ja Senegalista Keniaan asti. Yhdessä oheistapahtumien kuten katukarnevaalien, työpajojen, seminaarien ja paneelikeskustelujen kanssa festivaali tarjoaa värikkään ja monipuolisen kuvan afrikkalaisesta elämänmenosta ja avaa ovia vilkkaalle monikulttuuriselle keskustelulle.

Festivaalijohtaja Wanjiku wa Ngugin sanoin: ”Uskomme, että kaikilla taiteen ilmaisumuodoilla aina musiikista tanssiin, elokuviin, tarinankerrontaan ja kirjallisuuteen on kyky välittää tietoa, rikastuttaa elämää ja vaikuttaa syvällisesti yhteiskuntaan. Festivaalin avulla tarjoamme kosketuksen siihen valtavaan luovuuden voimaan, joka on erottamaton osa Afrikkaa, sen moninaisia maita ja kulttuureita. Tällä tavoin avautuu myös mahdollisuus ymmärtää uudella tavalla maanosaa, joka valtamediassa usein yksinkertaistetaan ja marginalisoidaan.”

haff_1Tämänvuotisen HAFFin teemana oli ”Afrikan luova syke” jonka alle mahtui elokuvanäytäntöjen lisäksi esimerkiksi open mic -runoilta ja laulaja Miriam Makeban elämää valottava musiikkiteatteriesitys. Elokuvista mieleen jäivät etenkin kaunis Mother of George, New Yorkin yoruba-väestön keskuuteen sijoittuva perhetarina, sekä senegalilainen La Piroque, joka käsitteli vahvalla otteella alati ajankohtaista venepakolaisuutta ja toiveita paremmasta tulevaisuudesta. Suomen ensi-iltansa festivaaleilla taas sai Chimamanda Ngozi Adichien menestysromaanin Half of a Yellow Sun tuore filmatisointi.

Vuonna 2001 perustettu Pronssipantteri on Villa Karon kulttuuripalkinto, joka myönnetään vuosittain henkilölle, yritykselle tai yhteisölle, joka on merkittävällä tavalla edistänyt yhteisymmärrystä sekä vähentänyt ennakkoluuloja eri kulttuurien välillä.

Pronssipantterin historia juontaa kauas 1500-luvun Beninin kuningaskuntaan, nykyisen Nigerian alueelle. Pantteri tai leopardi oli hallitsijan symboli: kuningasta itseään kutsuttiin ”Leopardin pojaksi” ja ylistettiin ”Leopardiksi – Maailman kuninkaaksi”. Villa Karon Pronssipantteri-palkinto on näyte Beninin kuningaskunnan kuuluisasta pronssikäsityötaidosta.

Pronssipantterin saajat 2001–2014

2001 Heikki Salojärvi, kirjankustantaja ja suomentaja
2002 Kaisu Isto, Ylen filmiostaja
2003 Aune Laaksonen, Keravan taidemuseon johtaja
2004 Antonia Ringbom, animaatio-filmiohjaaja
2005 Hasse Walli, säveltäjä, muusikko
2006 Ritva Siikala, teatteriohjaaja, kulttuurikeskus Kassandran perustaja
2007 Marjo Kaartinen, kulttuurihistorian dosentti
2008 Olli Löytty, tietokirjailija
2009 Wilson Kirwa, juoksija, satukirjailija
2010 Miia Jonkka, dokumenttiohjaaja
2011 Tiina Lindfors, tanssija, koreografi
2012 Li-Lo Söderholm, Norsenin yläasteen rehtori
2013 Iso Numero, kaduilla myytävä kulttuurilehti
2014 Helsinki African Film Festival (HAFF), afrikkalaisen elokuvan festivaali