Tuula Heinilä ja Matti Kivekäs

Näyttelyn Afrikka-kuvat Tuula Heinilä on kuvannut Togossa ja Beninissä työskennellessään useita pitkiä jaksoja stipendiaattina ja kutsutaiteilijana kulttuurikeskus Villa Karossa. Matti Kivekkään Aasia-kuvat ovat yhteisiltä matkoiltamme Intiasta, Vietnamista ja Kambodzhasta. Olemme dokumentoineet näyttelymme kuviin sitä todellisuutta, jonka Afrikan ja Aasian köyhissä maissa kohtasimme. Niin moni asia siellä vihastuttaa meitä mutta myös ihastuttaa, kuten luonto ja elävät alkuperäiskulttuurit, mutta ennen kaikkea ihmiset, joita kohtasimme. Heistä tämä näyttely kertoo.

Entisellä Orjarannikolla on orjien rahtaaminen valtameren taakse loppunut, mutta nykyään lukematon määrä lapsia tekee siellä kokopäivätyötä koulunkäynnin sijaan. Pahimmillaan se on orjatyöhön verrattavaa pakkotyötä. Heillä ei ole mitään oikeuksia tai turvaa, ei yhteyttä kaukana asuviin perheisiinsä eivätkä he käy koulua. Yksi heistä on Togossa pääkaupungin laitamilla huoltoasemalla autoilijoita palveleva poika. Eri asia on perinteinen afrikkalaisten ja aasialaisten lasten kotona tai perheyrityksessä tekemä työ koulunkäynnin ohella. Köyhissä oloissa on tärkeää, että kaikki osallistuvat perheen töihin voimiensa mukaan.

Lapsi työssä, Togossa 2009, Tuula Heinilä
Lapsi työssä, Togossa 2009, Tuula Heinilä

Beninissä Grand-Popon kalastajat tuntevat globalisaation uhat, kuten koko Länsi-Afrikan rannikon kalastajat. Heidän toimeentulonsa uhkaa loppua, kun suuret kansainväliset alukset tehokalastavat rannikon tuntumassa. Villa Karon rannalta voi öisin nähdä merellä hitaasti liikkuvan valojonon. Isot troolarit siellä kalastavat lähivesissä, ja paikallisten kalastajien saaliit pienenevät vuosi vuodelta. Monille Länsi-Afrikan rannikon kalastajille ainoaksi vaihtoehdoksi jää lähtö työn hakuun ja laittomaksi siirtolaiseksi Eurooppaan. Vielä pahempi uhka on, että siellä tapahtuu sama kuin Somalissa, jos epätoivoisia kalastajia liittyy kauppalaivoja rosvoaviin joukkoihin.

Matti Kivekkään Aasian kuvissa oma lukunsa on Kambodzha. Arviolta miljoona maamiinaa on vielä löytämättä ja joka vuosi siellä vammautuu tai kuolee satoja ihmisiä niiden takia. Sosiaaliturvan puuttuessa maamiinaan astunut mies elättää perheensä soittamalla huilua Angkorin suurella temppelialueella. Kambodzhan tuhat vuotta vanhat Khmer-kulttuurin temppelit ovat vielä osin uskonnollisessa käytössä. 70-luvulla Pol Potin valtakaudella suurin osa tuhatvuotisen ja äärimmäisen vaikean Khmer-tanssin taitajista surmattiin, kuten muutkin taiteilijat. Nyt tätä perinteistä Khmer-tanssia voi Kambodzhassa taas nähdä.

Työmme lehtikuvaajina ja taiteellinen työskentelymme ovat kulkeneet rinnakkain. Olemme aviopari ja kumpikin meistä on tahoillaan pitänyt useita valokuvanäyttelyitä, mutta tämä on ensimmäinen yhteinen näyttelymme. Brinkkalan Gallerian kolmesta näyttelyhuoneesta kaksi on omistettu Afrikalle ja yksi Aasialle.

ETÄTYÖ – näyttely 31.5. – 4.8.2013

Brinkkalan Galleria, Vanha Suurtori 3, Turku

Avoinna: ti-pe klo 12–19, la–su klo 11-17