Centre Académique des Arts Africains et d’Écoutes de Grand-Popo

I centret: jobb med barnen för miljömedvetenhet. Sittandes: Georges Agbazahou, Camilla Heidenberg Agbazahou och Abdoullaye Boubé. Stående Riikka Teresa Innanen (Villa Karo stipendiat hösten 2012) och  Adjanohoun Toussaint. (Foto: Kenneth Bamberg)

I centret: jobb med barnen för miljömedvetenhet. Sittandes: Georges Agbazahou, Camilla Heidenberg Agbazahou och Abdoullaye Boubé. Stående Riikka Theresa Innanen (Villa Karo stipendiat hösten 2012) och Adjanohoun Toussaint. (Foto: Kenneth Bamberg)

KONST OCH UNDERVISNING I januari år 2011 grundade det gifta paret Georges Agbazahou (Benin) och Camilla Heidenberg Agbazahou (Finland) ”Centre Academique des Arts Africains et d’Écoutes de Grand-Popo” i Grand Popo, Benin. Camilla var stipendiat vid Villa Karo år 2010 och har sedan dess pendlat mellan Benin och Finland tillsammans med Georges för att jobba för barnen och kulturlivet i Grand-Popo. Centrets främsta mål är att arbeta ideellt och erbjuda aktiviteter och stöd för lokala barn. Paret erbjuder gratis undervisning, verkstäder och uppträdande inför publik. Aktiviteter i musik, marionetter, dans, ”storytelling”, batikfärgning, konst och målning, sportevenemang, miljömedvetenhet med städaktioner och återvinning, firande av högtider exempelvis jul och Lucia. Här berättar Camilla Heidenberg Agbazahou om Centret.

 

Vårt center ligger i centrala Grand-Popo, Anangocomé, precis några hundra meter upp från gravgården. Vi hyr ett hus av Mr André Etienne som jobbar med att återuppbygga sin fars gamla trädgård med medicinväxter, så huset är omgivet av läkande örter, vilket gör vår vän och partner Adja (Adjanohoun  Toussaint) glad. Han har ärvt medicinkunskaper av sin mormor, så centret har numera sin alldeles egen medicinman.

Den främsta aktiviteten i Centret är undervisning i olika konstformer. Vi vill ge hopp åt barnen, en alternativ språngbräda inför framtiden. Vi har daglig kontakt med barnen, de vet att porten står öppen vare sig det är för att låna en fotboll eller trumma eller delta i undervisning. Vi erbjuder ett socialt center för dem där vi exempelvis organiserar fotbollsmatcher och firar högtider. Undervisningen sker regelbundet i form av verkstäder där barnen är aktiva och kan lära sig exempelvis miljömedvetenhet genom att måla, dansa och sjunga om ämnet. Vi går ut i naturen och plockar upp plast som skräpar ner och använder det till att tillverka marionetter. Barnen har vid flera tillfällen uppträtt på Villa Karos scen och förmedlat miljömedvetenhet genom sång och dans.

Tomasia med vänner koncentrerar sig på att måla.

Tomasia med vänner koncentrerar sig på att måla.

Eftersom barnen är väldigt upptagna i skolan eller med sysslor i hemmen så har vi gått hem till varje förälder och informerat dem om vår verksamhet och fått deras tillåtelse att barnen kommer till oss. Föräldrarna säger att dom uppskattar mycket det vi gör. Vi upplever att det har varit bra för lokalbefolkningen att se att vi börjat från noll och också kämpar ekonomiskt och materialistiskt. Vi vill inte komma med buller och brak utan sakta bygga upp något tillsammans med omgivningen. Vi har inte ännu någon bidragsgivare som hjälper oss ekonomiskt men vi har nära vänner i Finland och Benin som ger oss ovärderlig hjälp exempelvis Adjanohoun Toussaint, Abdoullaye Boubé, Gabin Ayonhannon och Ibrahim Dicko och vi knyter kontinuerligt vänskapliga och professionella kontakter med finländska konstnärer och kulturarbetare som besöker Villa Karo. Dörren står alltid öppen exempelvis för att komma och dricka lite ataï-te. Förutom att vara en social stund som inbjuder till musicerande och filosoferande brukar teet effektivt rensa upp magbesvär och andra åkommor.

Vi samarbetar och uppmuntrar lokala artister i olika projekt. Vi organiserar evenemang så som festivalen FESTIMARCH och MIABA*. Vi välkomnar också volontärer att arbeta med oss, vi kan erbjuda boende och har just haft en ungdom från Helsingfors, Hampus Wallén en 20-årig student hos oss under en månads tid. Han arbetade tillsammans med barnen och lokala musiker. Vår framtidsönskan är att välkomna och ge flera finländska ungdomar
chansen att arbeta ideellt och uppleva Afrika genom volontärarbete. Vi har också haft besök av våra vänner i gruppen Teater Venus som sökte inspiration för sin föreställning ”A Good Sign” som hade premiär i Helsingfors i mars 2013.

Teater Venus (Max Bremer, Sam Huber, Åsa Nybo, Paul Holländer) uppträder inför barnen i centret. Abdoullaye i bakgrunden med Ataï-te.

Teater Venus (Max Bremer, Sam Huber, Åsa Nybo, Paul Holländer) uppträder inför barnen i centret. Abdoullaye i bakgrunden med Ataï-te.

Centrets hus stod tomt från början och vi har sakta men säkert jobbat för att fylla det med konst och musik. Vi har byggt ett terrasstak anpassat för de verkstäder och undervisning vi har för barnen. Nu bygger vi en uteplats för marionettverkstäder. Vårt mål är att utveckla Centret så vi kan bygga upp ett område för vår verksamhet där både barn och vuxna kan erbjudas professionella kurser och verkstäder. Vi vill kunna erbjuda mera platser för boende
och ta emot donationer och utbyte.

Hemma i Europa jobbar vi för anti-rasism och kulturell mångfald genom konserter och undervisning för alla åldrar med vår grupp World Music System. För mig tog mitt liv en helt annorlunda vändning än jag någonsin kunnat ana när jag besökte Benin första gången som stipendiat.
Stort tack, Villa Karo!

Wendo mabu!

Camilla Heidenberg Agbazahou
www.worldmusicsystem.com, www.facebook.com/centre.artsafricains

*FESTIMARCH: Féstival International de Marionnettes Contes et Humours (2006, 2011, 2012) MIABA: Marché International des Arts du Bénin et d’ailleurs (2010, 2011, 2012, 2013)

Om Camilla och Georges:

Camilla har två magisterexamen i musik och pedagogik från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm (2001) och Sibelius-Akademin (2008). Hon har undervisat vid Akademin sedan 2007. Camilla är en eftertraktad musiker och pedagog. Georges är utbildad från musikakademin ”The Academy of traditional dance and percussion in Mali”. Georges arbetar i Finland och Afrika som kulturproducent, musiker, marionettist och koreograf. Georges är är ordförande och artistic director för associationen CLAN (Contes et légendes d’Afrique Noire) och har rekommendationer från UNESCO (Promotor of culture in Benin and outside Benin, 2010) och Kulturministeriet i Benin (Recommendation from the Ministry of Culture, 2004) för sitt kulturella arbete i väst Afrika. Han är  Han har undervisat vid Sibelius-Akademin 2011.

 

logo för centret