Suomalais-afrikkalainen kulttuurikeskus ja taiteilijaresidenssi

Villa Karo

Viinikarahvi

G (45)

Viinikarahvi on runsaasti koristeltu portugalilaissotilaiden figuureilla ja erilaisilla eläinmotiiveilla. Korkki on valettu pantterinpään muotoon.

Kannun molemmilla sivulla on kohokuvioina portugalilaisen sotilaan pää sekä uurrettuna samanlainen pitkätukkaisen miehen sivukuva. Portugalilaissotilaat ovat kypäriin pukeutuneita ja heillä on parrakkaat kasvot.  Karahvin keskiosa on koristeltu uurroksin, jotka muistuttavat koristeellisia kissaeläimiä – tosin yksi näyttää samaan aikaan myös parrakkaalta mieheltä kypäränkaltaisessa päähineessä.

Nigerian puolella oleva Benin City, joka muinoin kuului Edojen valtakuntaan, on kuuluisa pronssiveistoksistaan. Nigerialaiset ja beniniläiset pronssiesineet muistuttavatkin pronssinvalun pitkästä traditiosta Länsi-Afrikassa sekä vanhojen kuningaskuntien voimasta.

Portugalilaiset olivat ensimmäisiä eurooppalaisia Guineanlahden rannikolla. He perustivat linnoituksia muun muassa Ouidahiin ja Porto-Novoon eli “Uuteen Porton kaupunkiin” ja harjoittivat orjakauppaa Dahomeyn kuninkaiden avulla. Malarian vuoksi valkoihoiset eivät pystyneet matkustamaan kauas sisämaahan, joten he varustivat kuninkaiden armeijat eurooppalaisilla aseilla, jotta nämä pystyivät laajentamaan valtakuntiaan, ja vaihtokauppana kuninkaat luovuttivat sotavankinsa orjiksi.

 

G (46)

G (47)