Suomalais-afrikkalainen kulttuurikeskus ja taiteilijaresidenssi

Villa Karo

Venavi – kaksoset

G (40)

 

Kaksospatsaat on tehty kuolleiden kaksosten muistoksi. Molemmilla on eurooppalaiset alusvaatteet ja figuriinit muistuttavakin samalla länsiafrikkalaisia kolon-veistoksia.

Sana “venavi” tarkoittaa minan kielessä kahta tai useampaa lasta, jotka ovat syntyneet yhtä aikaa ja “venavino” merkitsee venavien äitiä. Beniniläisessä traditiossa kaksosia pidetään pyhinä olentoina. He kuuluvat henkimaailmaan ja heille on siunattu mystisiä voimia. Heidän elämiensä eri vaiheisiin kuuluu monia erilaisia rituaaleja. Kaksosten syntymä on äidistä riippumaton tapahtuma ja äitiä kunnioitetaan syvästi kaikkialla. Äidistä, joka saa kolmoset tai enemmän lapsia tulee automaattisesti äitien kuningatar, venavien papitar, joka johtaa seremonioita. 

Venavien elämää ohjaavat erilaiset säännöt. Synnytyksen jälkeen äiti ei saa esimerkiksi sitoa vyötäröään muokatakseen vartaloaan niin kuin muut äidit tekevät – muutoin on vaarana, että hän ei saa enää lapsia. Suojellakseen lasten kehitystä, hän ei myöskään saa mennä torille, jossa Legba-alttari sijaitsee, ennen ensimmäisiä seremonioita. Kaksoset tarvitsevat pyyteetöntä äidinrakkautta ja äidin tulee tehdä heidän puolestaan uhrauksia perjantaisin, joka on seremoniapäivä.

Kateus on läsnä kaikkialla ja se ohjaa venavien elämää: mitä on yhdelle, pitää olla kahdelle. Elämä on elettävä sovussa ja elävillä ja kuolleilla on samat oikeudet. Pienet puuveistokset symboloivat kuolleita sisaruksia ja menehtynyttä kaksossisarusta on muistettava kuten elävää. Side kaksosten välillä on vahva. Jos toinen sisaruksista esimerkiksi menettää lapsensa synnytyksessä, uhkaa myös toista lapsettomuus. Ja jos kaksonen menee naimisiin, tulevan puolison on annettava kahdet myötäjäiset: toiset omalle puolisolleen ja toiset, symboliset, kaksoselle – ja sama koskee niin elävää kuin myös kuollutta kaksossisarusta.

Venavien pyhä luonne tekee heistä olentoja, joita pelätään. He ovat sekä onnen että epäonnen kantajia ja heidän luottamuksensa on osattava säilyttää.

Teksti: Georgette Singbe

Kuuntele venavi-nukkejen ja kaksosuuden merkityksestä Georgette Sinbgen kertomana