Suomalais-afrikkalainen kulttuurikeskus ja taiteilijaresidenssi

Villa Karo

Kolon-veistokset

G (42)

Kolon-veistokset, jotka kuvaava siirtomaavallan aikoja, saivat alkunsa Baoulé-kansan keskuudessa Norsunluurannikolla. Nykyään niitä voi nähdä kaikkialla Länsi-Afrikassa.

Tyypillisiä kolon-hahmoja ovat siirtomaa-aikaisiin vaatteisiin pukeutuneet lääkärit, virkamiehet ja sotilaat. Ranskalaisen siirtomaahallinnon strategiana oli palkata paikallista väestöä hallintoonsa ja harjoittaa valtaa esimerkiksi kielen avulla: hallinnon kieleksi otettiin ranska, josta tuli myös paikallisten virkamiesten ja esimerkiksi koululaitoksen kieli. Myös eurooppalainen vaatetus siirtyi siirtomaaherroilta alaisille. Kolonit esittävätkin paikallisia virkamiehiä eurooppalaisiin vaatteisiin pukeutuneina ja Afrikkaan tulleita eurooppalaisia virkapuvuissaan, ihot auringon punaiseksi polttamina. Sekä siirtomaahallitsijat että heidän alaisensa saavat karrikoidun, parodisoivan kuvauksen.

Grand-Popossa koloneita valmistava kuvanveistäjä Joachim Amoussou kertoo omiin kolon-aiheisiinsa kuuluvan mm. työnvartijamiehen, muslimin, metsästäjän, sekä myös hahmon nimeltä ”faux-tiraies”:n eli ohiampuja – eurooppalaiset antoivat paikallisille aseita ja käskivät heidät metsästämään, mutta aseisiin tottumattomalle saaliseläimiin osuminen tuotti vaikeuksia. Norsunluurannikolla kolon-veistokset valmistetaan tyypillisesti kolapuusta, mutta Grand-Popossa sitä ei ole saatavissa, joten materiaaliksi on valikoitunut tiikki.

 

Kolonialismin aika

Beninin (silloin Dahomeyn) kolonisaatio alkoi 1889, kun Ranska voitti sodan maan viimeistä itsenäistä hallitsijaa, kuningas Gbhanzinia vastaan. Muita ranskalaisia siirtomaita Länsi-Afrikassa olivat Mauritania, Mali, Senegal, Burkina Faso, Guinea, Norsunluurannikko ja Niger. Ranskalla oli siirtomaita myös muualla Afrikassa.

Itsenäistymisliike alkoi voimistua eri puolilla Afrikkaa 1950-luvulla ja suurin osa Ranskan entisistä siirtomaista itsenäistyi 1960-luvun tietämillä. Dahomey itsenäistyi Ranskasta vuonna 1960 ja se nimettiin Beniniksi vuonna 1974.