Suomalais-afrikkalainen kulttuurikeskus ja taiteilijaresidenssi

Villa Karo

Hounon – Heviosson pappi

G (68)

Hounon-veistos punaisine vaatteineen, kelloineen ja veitsineen viittaa ukkosenjumala Heviossoon (jorubankielellä Shango). Hounon on ukkosenjumalan pääpappi ja hän liikkuu ympäriinsä laulaen ja soittaen pientä pronssista kelloa. Rikkinäinen veitsi symboloi sotaa. Ukkosen ja sodankäynnin yhdistelmä tunnetaan myös skandinaavisissa mytologioissa ja ukkosenjumalan päätehtävänä on niin Pohjois-Euroopassa kuin myös Länsi-Afrikassa valvoa oikeutta.

Kolmen poskeen kaiverretun skarifikaatiomerkin perusteella tämä veistos on kuulunut Joruba-kansalle. Beninissä, varsinkin Porto Novossa, on monia Heviossolle omistettuja palvontapaikkoja ja myös Beninissä asuvat jorubat ovat usein omaksuneet jumaluuden nimeksi Heviosson laajemmalti käytetyn Shangon sijaan. Knallihattu symboloi kolonialismia kun taas paita vyötärölle sidottuine solmuineen edustaa afrikkalaisia käytäntöjä. Kellon kielenä on brittiläisen Länsi-Afrikan kolikko “1/10 penni” vuodelta 1944.

Kwassi Akpladokou Heviosso Chief Priest

Heviosson pääpappi Hounon, taustalla punaisiin pukeutuneena kansallisena vodun-päivänä 10.tammikuuta 2012, Grand-Popon Gbêconissa.