Suomalais-afrikkalainen kulttuurikeskus ja taiteilijaresidenssi

Villa Karo

Francisco de Souza

G (10)

Francisco de Souzan (1785–1857) naivistinen muotokuva on uusi, mutta sen tekijästä tai ajoituksesta ei ole täysin varmaa tietoa: todennäköisesti teos ajoittuu Ouidahissa vuonna 1992 pidettyihin juhlallisuuksiin, joilla muistettiin orjakaupan uhreja.

De Souza syntyi Bahiassa, Brasiliassa köyhään perheeseen ja tuli Dahomeyhin 1812 Ouidahin linnoituksen ja orjakaupan vaurastumismahdollisuuksien houkuttelemana eikä enää palannut synnyinmaahansa.

De Souza, lempinimeltään ’cha cha’ , saavutti lahjoillaan ja avunannollaan Dahomeyn kuningas Guézon suosion ja sai nimityksen Ouidahin varakuninkaaksi. Vaurastuttuaan hän rakennutti Ouidahiin Simboji-nimisen palatsin, josta on edelleen nähtävissä osia Ouidahissa, muiden orjakaupan merkkien rinnalla.

Maalauksessa näkyy nykyinen Beninin lippu, joka on ollut marxismin kautta (1975-1990) lukuun ottamatta käytössä vuodesta 1960 alkaen. Ouidahin muistomerkki Paikka, josta ei ole paluuta (1994) on rannalla, jolta orjat lastattiin laivoihin.

La Porte_monument

De Souza Grand-Popossa

De Souzaan liittyy myös tarina Grand-Popon nimen synnystä. Aikaisemmin kylää kutsuttiin nimellä Hxlatome siellä asuneiden hxlojen mukaan. De Souza oli tarun mukaan matkustanut Hxlatomeen, missä paikalliset naiset esittivät hänelle adjifossi-nimistä tanssia ja De Souza oli hyvin otettu naisten pakaroista. Tanssi jälkeen De Souza jatkoi matkaa Anehon kylään (nykyisen Togon rajan toisella puolella), missä hänelle esitettiin uudelleen sama tanssi. De Souzan havaintojen mukaan pakarat ensimmäisessä kaupungissa olivat suuremmat kuin jälkimmäisessä – joten Grand-Popo sai nimensä. Anehosta tuli puolestaan Petit-Popo.

De Souza harjoitti orjakauppaa yhdessä kuningas Guézon kanssa. Grand-Popon alueelta ei kuitenkaan tarinan mukaan pystytty vangitsemaan orjia, sillä paikalliset kalastajat osasivat uida toisin kuin Fon-alueen sotilaat. Kun he joutuivat vangituiksi ja vene kuljetti heitä pitkin Mono-jokea, he kaatoivat veneen ja pääsivät vapaiksi. Perimätieto kertoo, että kuningas Guézon orjakenraalit Posso ja Gau on jopa haudattu elävältä Grand-Popoon.