MENUMENU

Fâ-oraakkelia kuulemassa

IMG_0411 (Medium)

Bokonon ja ennustusesineitä

 

Bokono (tai bokonon), -oraakkelin tulkkina toimiva konsultti ja pappi, ottaa tulijat vastaan kotinsa edustalla. Tunnistamme asumuksen jo kaukaa sen portilla liehuvan valkoisen lipun perusteella. Oviaukon suulle on asetettu puusta veistettyjä kaksospatsaita, jalkineet on jätettävä vastaanottona toimivan majan ulkopuolelle. Huoneen nurkassa seisoo komea rykelmä vodun-veistoksia ja -esineitä, me vieraat istahdamme seinänvierustan penkille. Kuluneelle muovimatolle minua vastapäätä asettuva bokono hämmentää kädellään vieressään lojuvaa pikkutavaraa: kasassa näkyy muun muassa kiviä, siemeniä, tulitikkurasioita, muoviesineitä, kaurikotiloita ja linnunsulkia. Seinärimojen välistä kiilautuvissa auringonsäteissä tanssii pöly. -lauta, yksinkertainen puinen alusta, jonka pinnalle siroteltuun valkoiseen jauheeseen piirrettävien kuvioiden avulla pyydetään jumalten suojelusta ja luetaan niin menneisyyttä, nykyisyyttä kuin tulevaisuuttakin, saa jäädä sivuun, sillä tässä konsultaatiossa pappi luottaa muihin apuvälineisiin.

 

IMG_0424 (Medium)

Fâ-lauta ja sillä käytettävää kalkkia sekä ennustusesineitä

Kohtalon tulkki

 

Fâ-oraakkelilla on tärkeä sija vodun-uskontoa harjoittavien elämässä, sekä arjessa että juhlassa. Jumalten ja ihmisten välillä toimivan Fân puoleen käännytään elämän risteyskohdissa kuten lapsen syntymän tai ammatinvalinnan aikaan, silloin kun halutaan tietää tulevasta tai tarvitaan neuvoja nykyhetken ongelmiin. Esivanhempienkin tahdon tiettäväksi tuova toimii myös lääkärin ominaisuudessa sairastapauksissa. Oraakkeli puhuu tulkkinsa kautta ja ennustaa kohtaloita muun muassa sen perusteella, minkä jumaluuden alla katsoo kysyjän syntyneen. Sanotaan esimerkiksi, että Mami Watan ja Age-voodoon jumaluuksien alaisina syntyneet ihmiset eivät voi elää saman katon alla kovinkaan pitkään sovussa. Oraakkeli saattaakin suoraan varoittaa naimisiin menossa olevaa, toisilleen sopimattomien jumalien alle asettunutta pariskuntaa tulevaisuudessa siintävästä epäonnesta.

Nigerian jorubien Ifa, joka on arvioitu yhdeksi maailman kehittyneimmistä divinaatiojärjestelmistä, on läheistä sukua -oraakkelille. Paljolti voduniin vertautuvassa joruba-uskontojärjestelmässä bokonon virkaa toimittaa babalawo, ja oraakkelin jumalallista voimaa sisältäviin 256 odu-merkkiin liittyvät tarut sisältävät eri alueiden perinnetietoutta kattaen niin historiallisia tapahtumia, lääketiedettä kuin filosofiaakin. Ewe- ja Fon-kansojen keskuudessa syntyneen vodun-uskonnon ja joruba-uskonnon välillä on monia muitakin yhteyksiä, kuten lukuisat samat jumaluudet, jotka tosin saattavat kulkea eri nimillä. Esimerkiksi ukkosenjumala Heviosso tunnetaan jorubien keskuudessa nimellä Shango. On kuitenkin vaikea sanoa, minkä kulttuurin piirissä mikäkin jumalhahmo tai käytäntö on alun perin saanut alkunsa, sillä vaikutteet ovat kulkeneet moneen suuntaan. Ifan ja Fân kaltaisia divinaatiomenetelmiä tapaa ympäri Länsi-Afrikkaa ja ne ovat levittäytyneet orjien mukana myös Atlantin taakse; etenkin Kuubassa Ifaa harjoitetaan paljon.

 

IMG_0416 (Medium)

Divinaatio

Divinaatio

 

Oma konsultaationi Fân kanssa alkaa. Bokono kysyy muutaman taustakysymyksen ja heittelee siemenenkuorenpuolikkaista valmistettuja divinaatioketjuja eteensä. Toisinaan, varsinkin suurissa seremonioissa, siemenistä tai metallilevyistä koostettu ketju saatetaan korvata 16 palmunpähkinällä. Lukumäärä liittynee odu-merkkien tärkeimpään ryhmään, joka käsittää 16 perusmerkkiä. Ketjut asettuvat heitettäessä matolle siementen avoin puoli ylös- tai alaspäin, jolloin merkit ovat luettavissa oikealta vasemmalle. Tässä rituaalissa ei näköjään tarvita sodabi-palmuviinaa, jota olen toisaalla nähnyt pirskotettavan vodun-esineiden, varsinkin ovenvartijajumaluus Legban (jonka katsotaan olevan Fân puolustaja) päälle. Uhrilahjat Legballe kuuluvatkin usein olennaisena osana rituaaleihin. Jos Legballe viety ruoka ja juoma on kadonnut yön aikana, jumala on suosiollinen hankkeelle.

 

IMG_0419 (Medium)

Divinaatioketjut

 

Toisinaan bokono tarkistaa vieressään lojuvasta kirjasta joitakin seikkoja liittyen merkkien paljastamiin moniselitteisiin legendoihin. Välillä minun on itse otettava siemeniä ja kiviä käsiini, puristettava nyrkkini kiinni ja avattava ne sitten tietäjälle tulkittaviksi. Kivet asettuvat jommallekummalle kämmenelle ja kertovat papille seikkoja, joita en itse osaa edes etsiä. Ongelmani, jonka takia olen tullut etsimään apua Fâlta, minun on kerrottava hiljaa kiville kämmeneni suojassa. Minankielistä loitsua lähentelevästä puheesta, jolla bokono välillä säestää toimiaan, en ymmärrä mitään, mutta Fân ennustus minulle tulkataan yksityiskohtaisesti.

Kuulen muun muassa olevani totuudenpuhuja, jonka täytyy oppia toisinaan myös peittämään ajatuksiaan muilta suojellakseen itseään. Ennen kaikkea minun tulee tietää mitä haluan ja hyväksyä se, että ongelmia tulee joka tapauksessa.  Suurin osa tulkinnasta luonnehtii persoonaani ja kiertelee kiville kertomani ongelman ympärillä, mutta myös tulevista konkreettisista tapahtumista lausutaan muutama sana. Konsultaation antia ei kuitenkaan ole pelkästään itse tilaisuudessa kuultu tulkinta, vaan minun on jatkettava prosessia erilaisten papin juuri minulle räätälöimien tehtävien kautta. Vain käymällä läpi koko ohjelman saan täyden hyödyn Fân neuvoista enkä harhaudu kohtaloni polulta.

 

IMG_0421 (Medium)

Kirja tulkinnan apuna

Puhdistautumisen seremonia

 

Ulkoiseksi hoitokeinoksi minun täytyy hankkia saippuanpala, jonka bokono myöhemmin murskaa ja sekoittaa siihen erinäisiä ainesosia kuten luujauhoa ja höyheniä. Tällä vahvistetulla ja pyhitetyllä saippualla peseydyn kuukauden päivät.  Sisäisesti minun taas on nautittava yrteistä valmistettua, oraakkelin voimaa kantavaa tuhkamaista pulveria kolmeen otteeseen.  Papit käyttävät sekä kasvi- että eläinperäisiä materiaaleja valmistaessaan lääkkeitään ja markkinoilla näkeekin kokonaisia myyntipöytiä, joilla kaupataan erilaisia vodun-rituaaleissa tarpeellisia asioita, kuten vaikkapa eläviä kameleonttiliskoja, tuoreita yrttejä tai apinan pääkalloja.

Joskus bokonon esittämän tulkinnan perusteella esinepappi – esimerkiksi Heviosson alainen hounon – saattaa valmistaa vodun-veistoksen, eräänlaisen henkilökohtaisen talismaanin, joka on suunniteltu auttamaan kulloinkin käsillä olevassa tilanteessa. Esineen voi veistää myös joku muu, mutta esinepapin on yhtäkaikki aktivoitava rituaalikeinoin talismaanissa piilevät voimat. Sairastapauksissa käydään ensin konsultoimassa -oraakkelia, joka esittää bokonon välityksellä diagnoosin. Esinepappi valmistaa sen perusteella markkinoilta haetuista reseptiaineksista vaivaan tehoavan lääkkeen ja suorittaa tarvittavat riitit, joilla pyritään hoitamaan sekä sielua että ruumista ja löytämään perimmäiset syyt sairastumiseen. Monet yrteistä ovat tuttuja myös länsimaisessa lääketieteessä, esimerkiksi malarian hoitoon käytetään kiniinilehtiä.

 

IMG_0436 (Medium)

IMG_0447 (Medium)

Yrttien lääketiedettä

 

Viimeisenä omassa rituaalissani hoidetaan mieltä. Minun tulee kerätä elämäni kaikki negatiiviset asiat yhteen, kuiskata ne bokonon käsittelemälle ja pyhittämälle riippulukolle, sulkea se, ottaa avaimet talteen ja heittää lukko sitten keskiyöllä täydenkuun aikaan mereen. Kaiken kaikkiaan kyse on kokonaisvaltaisesta puhdistautumisseremoniasta, jonka tarkoituksena on jättää taa ne kuormittavat ja negatiiviset asiat, joiden vatvominen ei auta tätä hetkeä saati tulevaa. herättää tarkastelemaan tilannetta terveellisen välimatkan päästä ja tarjoaa käyttökelpoisia ohjeita konkreettisilla harjoituksilla vahvistettuina, päämääränä hyvä, onnellinen ja tasapainoinen elämä.

Henget ovat kuulemma liikkeellä erityisesti pimeään aikaan. Seistessäni yksin keskellä yötä pauhaavan meren äärellä, kädessäni tuo oman elämäni varjopuolien kiteytymä lukon muodossa, tunnen jo etukäteen huojennusta siitä, että saan kohta upottaa painavan esineen ikiajoiksi aaltoihin.

 

IMG_0431 (Medium)

Vodun-esineitä, sodabia ginipullossa, fa-laudan piirturi, talismaneja

Lue lisää:

Vodun-verkkomateriaalit
Virtuaalinäyttely Villa Karon kokoelmiin

Teksti: Katariina Timonen
Kuvat: Anna Ovaska