Suomalais-afrikkalainen kulttuurikeskus ja taiteilijaresidenssi

Villa Karo

Akwaba

G-(99)

Legendan mukaan nykyisen Ghanan alueella eli muinoin Ashanti-nainen nimeltä Akwa, joka ei voinut saada lasta. Saadakseen apua hän meni fetissipapin eli Hounonin luokse ja tämä antoi hänelle tyyliteltyä lasta esittävän puisen figuriinin. Tätä veistosta Akwan tuli kantaa ja vaalia kuin omaa lastaan. Nainen tuli nopeasti raskaaksi, kuten pappi oli ennustanut, ja synnytti pienen tytön, joka aikanaan otti veistoksen nukekseen. Myöhemmin figuriini sai nimekseen Akwaba, Akwan lapsi, ja se auttaa edelleen lapsettomia. Joskus figuriinia kutsutaan myös nimellä fécondité tai fertilité – hedelmällisyys.

Nuken kaulaan kaiverretut renkaat kuvaavat Ashanti-naisen kauneutta. Lukko vatsassa puolestaan kertoo lapsettomuudesta tai hedelmättömyydestä, lapsi selässä sen voittamisesta.

Länsiafrikkalaisessa kulttuurissa lapset eivät merkitse henkilökohtaista onnea vaan heissä kiteytyvät koko kulttuurin arvot ja jatkuvuus. Siksi kaikille yksilöille toivotaan lapsia ja perhettä, ja kaikki keinot ovat käytössä lapsen saamiseksi.

Kuuntele täällä ranskaksi Akwaban tarina Villa Karon kokoelmavastaava Georgette Singben kertomana.

G (59)

G (57)
G (56)